У Могилянці презентували видавничі проекти, присвячені 400-літній історії КМА

Насичене подіями відзначення 400-літнього ювілею КМА мало і видавничу складову – в межах міжнародної наукової конференції «Ad fontes – до джерел» в університеті презентували наукові видання, створені могилянцями або могилянцям присвячені.

 

Найголовнішим таким проектом стала Енциклопедія «Київська духовна академія в іменах: 1819-1924» (упорядник та науковий редактор д.ф.н., професор М.Ткачук). Це видання - результат трирічної подвижницької праці невеликого, але потужного колективу науковців, які дослідили історію Київської духовної академії (правонаступниці та спадкоємиці КМА) через призму діяльності її викладачів та вихованців.

 

Представляючи видання, Марина Ткачук сказала: «Ця енциклопедія – дуже нетипове видання. Енциклопедії у нас асоціюються з потужними видавництвами, великими авторськими колективами… А головне – енциклопедії пишуть для того, щоб підсумувати існуючі знання. Ми ж, навпаки, це знання створювали. Це велике щастя і велике натхнення – відкривати щодня щось нове, несправедливо забуте, відновлюючи історичну справедливість».

 

В результаті дуже ретельного наукового пошуку в обіг вводиться величезний масив нової інформації про викладачів та випускників КДА з 1823 по 1918 р.р. – віхи їхнього життєвого шляху, творчий доробок, біографії, архівні джерела…

Видання, що побачило світ у Видавничому домі «Києво-Могилянська академія», буде доступне широкому загалу читачів і дослідників після виходу другого його тому, який планується у грудні.

 

Наталя Яковенко, д.і.н., професор кафедри історії НаУКМА, представила свою працю «У рядках і між ними. Йоаникій Галятовський», котра ближчим часом вийде друком у видавництві Laurus.

 

Ще один історик-могилянець, д.і.н. Максим Яременко, презентував свою монографію «Академіки» та Академія. Соціальна історія освіти та освіченості Україні XVIII ст.».

 

Професор Сергій Головащенко, автор «Дослідження та викладання Біблії в Київській духовній академії XIX-початку ХХ ст.», розповів, що саме ця його робота свого часу відкрила серію книг, присвячених 400-річчю київських духовних шкіл.

Крім того, на презентації були представлені нові випуски журналів «Київська Академія» та «Kyiv-Mohyla Humanities Journal».

 

Фотоальбом - за посиланням.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна