НаУКМА підписав петицію “Moving Forward on Open Access”

Національний університет «Києво-Могилянська академія» підтримав заяву “Moving Forward on Open Access” Ліги європейських дослідницьких університетів (League of European Research Universities (LERU) до Європейської комісії та Нідерландів як країни-голови в Раді ЄС у 2016 році.)

 

Щороку значна частина грошей із бюджетів університетів йде на передплату наукових рецензованих журналів (тобто, напряму в руки видавців, які отримують значні прибутки). Разом з тим, дослідники часто змушені сплачувати кошти за публікацію у відкритому доступі. Якщо журнал має комбіновану бізнес-модель (частина матеріалів – за передплатою, а частина – у відкритому доступі), виходить, що оплата контенту відбувається двічі.

«Різдво закінчилося», – категорично заявляють ініціатори звернення. «Гроші на дослідження повинні йти на дослідження, а не видавцям».

Саме тому LERU звертається до університетів, наукових інститутів, грантодавців, дослідників, бібліотек та урядів підписати петицію та виступити із критикою “гібридної” бізнес-моделі публікації досліджень у наукових журналах та захистити власні кошти і кошти дослідників.

Положення, які на думку LERU треба включити в подальші обговорення та угоди з видавцями:

- поточні витрати споживача чи консорціуму повинні стати відправною точкою в перемовинах;

- споживач може використовувати поточні витрати як компенсацію за витрати на підготовку статті до публікації у гібридних журналах

- будь-яка угода має містити положення про те, що видавці повинні дозволяти викладати у відкритий доступ всі матеріали університетських дослідників, які були опубліковані без будь-яких додаткових зобовязань.

 

Якщо Ви належите до спільноти європейських науковців і також хочете підтримати петицію - заповніть форму за посиланням.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна