Архітектурний комплекс Академії: історія, пам’ятки, проблеми і рішення

Круглий стіл з такою назвою пройшов у межах міжнародної наукової конференції «Ad fontеs – До джерел», що, своєю чергою, була частиною урочистих заходів на честь 400-річчя Києво-Могилянської академії.

 

Захід було присвячено історії спорудження та численним трансформаціям окремих споруд (Староакадемічний корпус, Святодухівська церква, поварня Братського монастиря, тощо), формуванню цілісного архітектурного комплексу Академії, втраченій пам’ятці КМА - Богоявленському собору. Учасники обговорювали проблеми сучасного стану будівель, спірні питання щодо вже здійснених на території Академії реставраційних проектів, пам’яткоохоронні питання тощо.

Із доповіддю на тему «Історичний кампус в міському середовищі: проблеми збереження комплексної спадщини» виступила мистецтвознавець Катерина Гончарова («УкрНДІпроектреставрація»). Мистецтвознавець Діана Клочко розповіла про те, як змінювався зовнішній вигляд Могилянки протягом 400 років, історик Михайло Кальницький – про трансформацію центральної частини комплексу споруд Братького монастря та КДА у другій половині 19 ст.; культуролог Юлія Нікішенко наголосила на важливості збереження ліплених орнаментальних елементів в інтер’єрах 1 та 3 корпусів. Директор «УкрНДІпроектреставрація» Ольга Рутковська розповіла про здійснені інститутом на території Могилянки реставраційні проекти.

У дискусії взяли участь архітектори й пам’яткоохоронці, а також президент Академії Андрій Мелешевич, керівник відділу стратегічного розвитку НаУКМА Катерина Максим та в.о. головного архітектора Києва Ганна Бондар.

 

Круглий стіл став першим публічним заходом в рамках підготовки до проектного семінару з оновлення публічного простору кампусу Могилянки.

Наступний круглий стіл, що відбудеться у листопаді, буде присвячено вже не будівлям, а простору між ними – плацам, рекреаціям, зеленим зонам, наявним проблемам та шляхам їх розв’язання.

 

NB. На історичній території Києво-Могилянської академії розташовано 11 споруд XVII-XIX століть, що мають статус пам’яток історії та архітектури.

Докладніше про них можна прочитати  за посиланням.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна