Дискусія: «Декомунізація столиці: проблеми урбанонімії (методологія, методи, перші результати)»

02 лютого, о 18 год., Музей НаУКМА  

 

 

 

Центр урбаністичних студій НаУКМА починає серію відкритих міждисциплінарних дискусій, присвячених питанням, що виникають у зв’язку із запровадженням законів про декомунізацію. Дискусії плануються в рамках науково-дослідницького семінару «Київ-як-текст», який від 2011 р. відбувається у щорічні Дні науки НаУКМА.

 

Цього разу ми плануємо низку заходів, які об’єднали б науковців з різних галузей: соціологів, лінгвістів, істориків, краєзнавців, мистецтвознавців, правників тощо. З одного боку, є очевидний соціальний запит, який свідчить, що процес декомунізації слід проводити спільно і одночасно з процесом деколонізації (як приклад – петиції на сайті КМДА: «Про заміну радянського герба на щиті Батьківщини-матері тризубом», «Про офіційне затвердження вживання слова "Kyiv"»). З іншого боку, виникають конфлікти, пов’язані, ймовірно, не лише зі станом свідомості суспільства, а й з такими об’єктивними чинниками, як законодавча неузгодженість і недостатня розробка методології запровадження законів про декомунізацію.

Отже, мета дискусій, на які ми вас запрошуємо, – проаналізувати поточну ситуацію, смислові конфлікти, юридичні колізії тощо, виокремити системні проблеми й у підсумку спробувати виробити рекомендації стосовно методології підходів до проблеми та механізмів впровадження/реалізації законів.

 

02 лютого о 18 год. в Музеї НаУКМА відбудеться перша дискусія: «Декомунізація столиці: проблеми урбанонімії (методологія, методи, перші результати)».

 

Основні доповідачі:

Людмила Малес (КНУ, д-р соціології, доц. кафедри теорії та історії соціології) "Як декомунізація змінює карту Києва (аналіз даних урбанонімії)"

Володимир В’ятрович (УІНП, директор, к. істор. наук), смислові та юридичні аспекти Закону про декомунізацію

Кисельова Людмила (НаУКМА, к. філолог. наук, доц. кафедри літературознавства) "Семіотика міста в поетологічному аспекті".

 

Захід відкритий.

Тривалість - до 2,5 год.

Запрошуємо до участі, до спільної розмови і обміну досвідом.

Пропонуємо в рамках першої дискусії спільно окреслити теми для наступних зустрічей.

Із запитаннями звертатись за тел. 067 399 26 01.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна