Презентація книги доцента О.І. Галенка «Мустафа Наїма (1655 -1716). Гюсейнові городи у витягу історій із заходу та сходу (Повідомлення про Україну)»

29 березня, 16:30

 

Запрошуємо на презентацію книги «Мустафа Наїма (1655 -1716). Гюсейнові городи у витягу історій із заходу та сходу (Повідомлення про Україну)», що відбудеться у вівторок, 29 березня 2016 р., о 16:30, в ЦПЄС.

 

Видання презентує Олександр ГАЛЕНКО, перекладач та автор наукового коментаря, кандидат історичних наук, завідувач сектора дослідження цивілізацій Причорномор'я Інституту історії України НАН України, доцент кафедри історії НаУКМА.

 

 

Мустафа Наїма (1655-1716) народився у родині яничара з м. Алеппо (Сирія), змалку цікавився науками, і зробив кар'єру на фінансово-податковій службі у Стамбулі. Хроніку подій в Османській імперії він уклав на замовлення великого візира. За кілька років каденції свого патрона він встиг підготувати шість томів, що відображали події 1592-1660 рр. До хроніки Наїми увійшло чимало відомостей про тодішній турецький південь України - Кримський ханат, південний берег Криму, Очаківщину та Буджак. Повідомлення про Молдавію, Річ Посполиту, імперію Габсбургів та Московську державу теж часто стосуються України. Загалом хроніка добре відбила проблемні стосунки Османів з Кримським ханатом, воєнні та політичні осягнення українського козацтва, поступ української колонізації, що перетворили степову глушину на пекельне пограниччя Османської імперії.

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна