Троє молодих дослідників Могилянки отримали стипендії Кабінету Міністрів України

 

Денис Білько, Ірина Колесник та Людмила Ганущак-Єфіменко отримали стипендії КМ України для молодих вчених.

 

Це відзнака для науковців віком до 35 років, які вже досягли значних результатів у своїх дослідженнях, мають публікації у поважних наукових виданнях, активні у міжнародній науковій співпраці.

 

Ірина Колесник, кандидат хімічних наук, старший викладач кафедри хімії займається науковою діяльністю у сфері конструювання та технології створення нових лікарських засобів на основі спрямованого дизайну біологічно активних речовин та використання наноматеріалів. Також її цікавлять технології створення молекулярно-діагностичних систем та терапевтичних засобів, ферментних та бактеріальних препаратів.

Стипендією Кабінету Міністрів України відзначена робота пані Ірини на тему «рН-чутливі гідрогелеві мікрокапсули на основі полісахаридів» в галузі хімії.

«Мої наукові інтереси полягають у дослідженні та оптимізації методів одержання полісахаридних гідрогелів та мікрокапсул, - говорить пані Ірина. - Ця тема є дуже актуальною і перспективною у всьому світі, оскільки розробка сучасних систем доставки лікарських засобів дозволяє вирішити багато проблем у фармацевтичній промисловості та лікувальній терапії. Зокрема, такі системи використовуються як кровоспинні засоби, ранові покриття тощо».

 

Людмила Ганущак-Єфіменко, доктор економічних наук, доцент кафедри маркетингу та управління бізнесом досліджує питання управління інноваційним розвитком підприємництва в Україні, інноваційний розвиток інтегрованих структур бізнесу. Стипендією відзначена робота пані Людмили на тему «Організаційно-економічні важелі управління інтеграційним ланцюгом трикутника знань».

На думку пані Людмили, перспективність цієї роботи полягає в обґрунтуванні напрямків розвитку інтеграційного ланцюга «трикутника знань», шляхом включення в себе всіх трьох складових в новій якості: складової «навчання» - у вигляді створення системи навчання молоді навичкам креативного мислення, складової «наука» - у пошуку незвичайних інноваційних підходів до вирішення проблем, складової «бізнес» - у вигляді практичної реалізації інновацій шляхом створення стартапів, вихованні у молоді не тільки духу інноваційного підприємництва, але і закріплення методик ведення соціально відповідального бізнесу в країні.

 

Сфера наукових інтересів Дениса Білько, кандидата біологічних наук, старшого викладача кафедри лабораторної діагностики біологічних систем, – стовбурові клітини, молекулярна та клітинна біотехнологія, належні виробничі практики.

Стипендією відзначена робота пана Дениса про взаємодію клітин строми та мікрооточення з гемопоетичними стовбуровими клітинами.

На думку пана Дениса, належні наукові та освітні практики які впроваджуються в НаУКМА, та, зокрема, у рамках освітньої магістерської програми «Лабораторна діагностика біологічних систем», забезпечують підготовку нового покоління молодих фахівців, гідних до продовження наукової та дослідницької роботи на сучасному світовому рівні.

 

«Саме середовище Могилянки надихає на активний науковий пошук, - говорить віце-президент НаУКМа з наукової роботи та інформатизації Тетяна Ярошенко. – Ми усіляко підтримуємо наших дослідників: сприяємо участі у міжнародних наукових конференціях та проектах, забезпечуємо максимальний доступ до джерел наукової інформації, розвиваємо мережу партнерських університетів та наукових центрів. Могилянка має те, що найбільше цінується у сучасному світі – людей, здатних продукувати нові ідеї і втілювати їх. Вся Могилянка пишається нашими молодими науковцями, які здобули премії Кабінету Міністрів. Бажаємо усім натхнення та нових творчих досягнень».

 

Повністю з текстом Постанови президії Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки можна ознайомитися за посиланням.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна