Інавґураційна лекція Почесного професора НаУКМА Ярослава Яцківа «Астрономічна наука та наукознавство в Україні на зламі епох»

 

Прискорення еволюційного розвитку Всесвіту, прихована густина матерії, реєстрація гравітаційних хвиль, темна енергія — про ці та інші захопливі відкриття у галузі астрономії і не тільки про них можна буде дізнатися на інавгураційній лекції Почесного професора НаУКМА Ярослава Яцківа, що відбудеться 1 вересня.

 

 

«Темна енергія проявляється як властивість простору-часу, що робить його однорідно викривленим навіть за відсутності речовини, — розповідає вчений. — Темна енергія призводить до прискореного розширення Всесвіту і спостерігається тільки як вплив на таке розширення. Темна матерія проявляється також за викривленням простору-часу. Проте ці викривлення вже не є однорідними, а виглядають так, начебто їх спричиняє певна субстанція, що бере участь тільки у гравітаційній взаємодії. Тобто темна матерія виявляється за гравітаційним впливом на видиму матерію (планети, зорі, галактики та ін.). Ще більш дивовижним є довгоочікуване відкриття гравітаційних хвиль — нового вікна у Всесвіт. Можна з впевненістю стверджувати, що розвиток наземної та космічної астрономії подарує людству ще багато нових неочікуваних відкриттів».

 

Ярослав Степанович Яцків — вчений у галузі астрономії, космічної геодинаміки та космічних досліджень, доктор фізико-математичних наук, академік НАН України, президент Української астрономічної асоціації, Член Президії НАН України.

За дослідження зміни орієнтації земної осі у тілі Землі та просторі його відзначено престижною міжнародною премією Євросоюзу імені Рене Декарта (2003; єдиний в Україні лауреат цієї премії).

 

Інавґураційна лекція Почесного професора НаУКМА Ярослава Яцківа на тему «Астрономічна наука та наукознавство в Україні на зламі епох» відбудеться 1 вересня 2016 р. о 09:00 в актовій залі Культурно-мистецького центру НаУКМА за адресою вул. Іллінська, 9.  

Прочитати текст лекції можна за посиланням.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна