У НаУКМА відбувся тренінг для волонтерів

 

 

Волонтери – головна опора українського війська та людей, які проживають в зоні конфлікту. Часто саме вони вирішують проблеми, що не в змозі подолати навіть можновладці. Втім, допомога потрібна також і їм.

 

 

У Києво-Могилянській академії днями завершився тренінг для волонтерів з особливостей надання психосоціальної допомоги з акцентом на формування життєстійкості. П`ять днів інтенсивного навчання промайнули в одну мить, як пізніше зізналися учасники. Вони приїхали з різних куточків України, із неподібними досвідами. Але об’єднує їх любов до своєї країни та віра в перемогу.

Викладачі НаУКМА та фахівці Центру психосоціальної реабілітації чітко визначили мету тренінгу - підготувати волонтерів до практичної діяльності з посилення життєстійкості у постраждалих внаслідок збройного конфлікту в Україні. Учасники тренінгу дізналися, на що слід звертати увагу і що по-справжньому важливо у критичних ситуаціях. Йшлося про реальні випадки з життя постраждалих та допомогу їм під час військового конфлікту. На тренінгу говорили про допомогу переселенцям з Донбасу, учасникам АТО та їх родинам, а також - роботу серед місцевих громад на Сході України.

Організатори прагнули сформувати правильні навички оцінки потреб, проблем і ресурсів клієнтів. Волонтерів вчили не обіцяти нездійсненного та дотримуватися меж. Окреме побажання тренерів – враховувати культурні особливості постраждалих при наданні їм допомоги, не нав’язувати нічого насильно. Адже у когось стрес проявляється бажанням боротися або явною агресією, інший шукає захисту. Часто люди у критичних ситуаціях беруть відповідальність за своє життя і життя рідних. Втім, є і такі, які впадають у ступор. Головне – поважати права кожної людини та шукати справедливих рішень.

Необхідно врахувати, що переселенці часто не знають, як отримати допомогу. В такому випадку волонтери також можуть надати інформацію про різні джерела та види соціальної допомоги.

 

Учасники тренінгу багато спілкувалися, обмінювалися досвідом, ознайомилися з правилами допомоги на рівні фахівця, клієнта, громади. Волонтери дізналися про підходи та інтервенції до розвитку життєстійкості, а також про базові принципи психосоціальних інтервенцій у надзвичайних ситуаціях.

Ще одне важлива тема, розглянута на тренінгу, – запобігання власному емоційному вигоранню.

Власним досвідом поділилася керівник Центру психосоціальної реабілітації у м. Києві Ірина Шведюк. Вона розповіла про роботу у Центрі, допомогу переселенцям та ветеранам, а також про величезну кількість звернень до столичного Центру.

Багато позитивних емоцій викликала собака-терапевт. Золотистий ретривер Кора своєю життєрадісністю та прихильністю вміє лікувати тих, хто дійсно потребує допомоги. А її тренер та господиня розповіла, яким чином собаки можуть допомагати у зонах конфлікту.

По закінченню навчання учасникам тренінгу видали сертифікати Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Центр психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА висловлює подяку нашим партнерам і друзям, які посприяли проведенню тренінгу.

 

Захід відбувся за підтримки Міжнародного Медичного Корпусу в рамках проекту «Налагодження психосоціальної підтримки та забезпечення психічного здоров’я в Україні».  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна