Дискусійна панель про участь бізнесу у вирішенні проблем громадського здоров`я

 

20 грудня у НаУКМА відбулася дискусійна панель: “Громадське здоров’я: міжсекторальна національна політика як запорука успіху".

 

 

Представники громадських організацій, реформаційних команд і бізнесу затвердили план дій щодо покращення рівня громадського здоров’я в Україні.

Експерти зазначили, що бізнес є джерелом багатьох проблем громадського здоров’я, тому він має стати частиною їх вирішення. Турбота про здоров'я споживачів, випуск більш корисних продуктів або пропозиція альтернативи шкідливим – це пряма відповідальність компаній-виробників.

У свою чергу, оскільки бізнес орієнтований на отримання прибутку, держава повинна створювати такі умови, за яких скорочення шкоди буде прибутковим.

 

"Стимулювання соціальної відповідальності бізнесу за свою діяльність та вплив на суспільство змінить негативну тенденцію зростання неінфекційних захворювань. Державно-приватне партнерство, спрямоване на скорочення шкоди і, як наслідок, зниження факторів ризику для здоров'я, що оточують людей у повсякденному житті, призведе до поліпшення показників громадського здоров'я через зміну умов життя", - зазначила Зоряна Черненко, докторка правових наук, головна експертка медичної групи Реанімаційного Пакету Реформ, доцентка Національного університету “Києво-Могилянська академія”.

 

Погіршення стану громадського здоров’я призводить до значних економічних втрат. Таким чином, постає гостра необхідність скорочення головних факторів, що призводять до великої смертності українців, зокрема, від хвороб серця та серцево-судинної системи: від незбалансованого харчування, неякісних харчових продуктів до безконтрольного вживання та розповсюдження алкогольної та тютюнової продукції.

 

"Різноманітні хвороби, пов’язані з факторами ризику, призводять до часткової чи повної втрати працездатності населення. У свою чергу непрацездатне населення – це втрата державою трудових ресурсів, а неінфекційні захворювання – фактор, який може безпосередньо позначатися на рівні економічного розвитку", - прокоментував ситуацію Тимофій Милованов, професор економіки, Піттсбурзький університет, почесний Президент Київської Школи Економіки (KSE).

У свою чергу, у межах діалогу "держава-бізнес" держава має продумати і запропонувати ефективну програму стимулювання й регулювання бізнесу у даній сфері.

"Бізнес хоче отримувати прибуток, роль держави у відносинах із бізнесом є створення відповідних умов співпраці. Держава може консервувати поточні умови, що стимулюють бізнес не перейматися наслідками своєї діяльності, а може, навпаки, створювати такі умови, за яких бізнесу буде вигідно формувати менш шкідливу ринкову пропозицію. Коли підприємства бачитимуть вигоду від зменшення шкоди, відповідною зміниться їх ринкова пропозиція, яка поступово призведе до нових умов життя населення і таким чином – до зміцнення громадського здоров’я, - стверджував Дмитро Рафаель, експерт з комунікацій у сфері охорони здоров’я, керівник громадської організації “Нові технології для здоров’я”.

 

Експерти у плані дій визначили:

1. Створити єдиний майданчик, який зможе об’єднати до обговорення питань громадського здоров’я як активістів, представників громадських організацій, так і науковців та представників бізнесу.

2. Проводити дослідження, у тому числі і фінансово-економічні, на тему покращення громадського здоров’я. Саме такі дослідження допоможуть затвердити підходи до споживання шкідливих продуктів і теми скорочення шкоди загалом.

3. На основі проведених досліджень та обговорень об’єднати зусилля і запропонувати у вигляді законопроекту чи реформи рішення про те, як можна покращити наявну ситуацію по стану громадського здоров’я в Україні.

 

 

Школа охорони здоров’я заснована у 2001 році, а перший набір на магістерську програму "Менеджмент в охороні здоров’я" відбувся у 2004 році. Основним завданням Школи було забезпечити потреби сфери охорони здоров’я України у фахівцях, здатних застосовувати сучасні підходи в управлінні, формуванні політики та економічному аналізі.

"Нові технології для здоров’я" є громадською ініціативою з розробки та адвокації рішень для актуальних проблем суспільства у сфері громадського здоров’я, що не потребують додаткових витрат з боку держави. Організація вбачає доцільне вирішення проблем громадського здоров’я у пошуку дієвих підходів до попередження причин захворюваності та, відповідно, витрат на їх лікування.

"Форум здоров’я" є організацією, що об’єднує експертів небайдужих до змін у системі охорони здоров’я в Україні. Місією організації є зміцнення держави через здоров’я кожного. Метою діяльності організації є становлення системи охорони здоров’я в Україні відповідно до зобов’язань держави та забезпечення дотримання прав людини.

З питань інформації про дискусію звертатись до Анни Леськів, тел.: +38 068 140 04 89, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна