Києво-Могилянська академія підписала договір про співпрацю з Генеральною прокуратурою України

 

26 січня у Могилянці пройшла зустріч студентів та викладачів Академії з Генеральним прокурором України Юрієм Луценком.

 

 

Юрій Віталійович далеко не вперше в стінах Могилянки, проте це його перший візит до нашого університету в якості Генпрокурора України. Також у заході взяв участь радник Генерального прокурора України, колишній Федеральний прокурор і помічник Генерального прокурора США Богдан Витвицький.

 

На початку зустрічі президент НаУКМА Андрій Мелешевич та Генпрокурор підписали договір про співпрацю між НаУКМА та Генпрокуратурою України, який передбачає широкі можливості для кооперації у науковій, прикладній та освітній сферах, зокрема, проходження практики студентами факультету правничих наук НаУКМА в органах прокуратури.

Варто підкреслити, що таким чином Могилянка увійшла до кола п’яти провідних університетів країни, з якими Генпрокуратура підписала подібні договори і студенти-правники яких мають змогу стажуватися в органах прокуратури.

 

Відкриваючи зустріч, Андрій Мелешевич сказав: «Я щиро вдячний Генеральному прокурору Юрію Луценку за сьогоднішню зустріч із студентами та викладачами Києво-Могилянської академії та особливо - за підписання угоди про співпрацю, яка передбачає проходження студентами університету практики в органах прокуратури України. Такий договір укладається вперше, - підкреслив президент, - адже фактично при всіх попередніх Генеральних прокурорах, а особливо протягом каденції Януковича існувало неформальне розпорядження не брати на практику, стажування чи роботу до органів прокуратури випускників Могилянки - вони занадто явно не вписувалися у тогочасну наскрізь корумповану, антидержавну, антиукраїнську систему».

 

На думку Андрія Мелешевича, зараз часи змінилися, і ми бачимо потужний суспільний і професійний запит на фахівців зовсім іншого ґатунку - високоосвічених, критично мислячих, з нульовим рівнем толерантності до корупції.

«Саме таких фахівців готує Могилянка, - наголосив її президент. - До нашого факультету правничих наук не просто вступають найсильніші першокурсники країни. Наша система навчання змушує студентів критично мислити, незалежно діяти, ставити незручні питання, сумніватися і самостійно знаходити відповіді. Така система навчання, такі цінності і принципи роблять працю наших викладачів важкою і відповідальною, але результатом - нашими випускниками - ми задоволені! І роботодавці, до речі, теж - згідно зі всіма рейтингами - випускники Могилянки користуються найвищим попитом на українському ринку праці. Хоча я працедавцям і не заздрю :)

Через те, що нашим випускникам притаманне критичне мислення, з ними, можливо, інколи складно працювати, але на них можна покластися - і в професійному, і в ціннісному сенсах».

 

Виступаючи перед студентами, Юрій Луценко розповів про результати діяльності Генеральної прокуратури України, свої плани на посту Генпрокурора, подальше реформування органів прокуратури та відповів на питання.

Богдан Витвицький говорив про свій особистий професійний досвід в США.

Генеральний прокурор підкреслив, що головне завдання, яке він перед собою ставить,- це очищення та оновлення органів прокуратури, змінити культуру праці всередині всієї структури.

«Людина є головною дійовою особою, її інтереси, інтереси держави є єдиним мірилом ефективності, і тому треба зламати пострадянський каральний ухил, пострадянську гонитву за статистикою будь-якою ціною і пострадянське відчуття всемогутності, яке, на жаль, було притаманне її працівникам. Це все можна зробити не розмовами, а зміною персоналу, зміною культури праці. Тому прихід нової генерації працівників – це програма номер один», - наголосив Юрій Луценко.

Генпрокурор процитував слова Ганді: «Хочеш змін – почни з себе».

Тому він закликав студентів Могилянки приходити на стажування до органів прокуратури, по закінчення навчання – брати участь у конкурсах, «займати посади і показати, як можна працювати по-новому».

Звертаючись до студентів, Юрій Луценко підкреслив: «Ви навчаєтесь в унікальному виші, в унікальний час, маєте унікальні можливості. Будь ласка, добре вчіться, сильно дружіть, поважайте викладачів і залишайтеся, бо без духу Могилянки не було б такого Києва, такої України».

 

На закінчення зустрічі Андрій Мелешевич від імені спільноти Могилянки вручив високим гостям подарунки – ювілейні монети «400-ліття КМА» та унікальне видання «Київський Атеней», випущені до 400-річного ювілею заснування Києво-Могилянської академії.

 

Відео зустрічі можна переглянути за посиланням

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна