Ярослав Юрчишин: Чому антикорупційні реформи – це «марафон», а не «спринт»

 

Корупція в Україні – це проблема, яка криється не лише в декількох нечистих на руку чиновниках.

 

Вона пронизала усю країну. Від вищого політичного керівництва, яке використовує владу для власного збагачення, до кожного громадянина, якому простіше, зручніше, швидше вирішити своє питання за пару сотень гривень.

Тож подолати цю проблему просто помахом чарівної палички не вийде. Лише чітко спланований комплекс дій, який системно реалізовуватиметься протягом багатьох років, зможе наблизити нас до якісного результату.

 

Про те, як просуваються антикорупційні реформи, які успіхи вже є зараз і які завдання стоять перед нами на найближчі роки, говорили з Ярославом Юрчишиним, виконавчим директором «Transparency International Україна». Його лекція «Як нам пробігти антикорупційний марафон?» відбулася 09 лютого в Антикорупційному Хабі НаУКМА.

 

На думку Ярослава, антикорупційні реформи стали успішними в Румунії:

- У 2002 році Румунія почала створення нових антикорупційних інституцій. У 2007 більшість населення країни було переконане в їхній неефективності, і країна була серед найбільш корумпованих в ЄС. У 2016 році заарештовано понад 1250 топ-посадовців, політиків, суддів, прокурорів, і спроба амністувати їх вивела на вулиці Бухаресту 1,5% населення країни. Антикорупційна боротьба для неефективних країн пострадянського простору - це не стометрівка вільним стилем, а марафон.

 

За останні три роки в Україні відбулись масштабні антикорупційні реформи. Під тиском громадськості і міжнародної спільноти було прийнято низку законів, створено Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Національне агентство запобігання корупції. На черзі ––створення антикорупційного суду. Усіх чиновників зобов'язали подавати електронні декларації про майновий стан.

Успіхи в проведенні антикорупційних реформ можна оцінити, орієнтуючись на рейтинг «Corruption Perception Index 2016». У 2014 році Україна в цьому рейтингу набрала 26 балів зі 100 можливих, 142 місце зі 175. У 2016: 29 зі 100 балів і 131 місце з 176.

І хоча цей прогрес не настільки великий, як хотілося б, він є.

 

- Не можна сказати, що ми задоволені діями влади, але, повірте, їм на багато простіше не робити нічого, – стверджує Ярослав. – Система настільки бюрократизована, що будь-якому чиновнику можна просто цілими днями перекладати папірці, гаючи час.

 

На думку Ярослава Юрчишина, подолати корупцію вдасться набагато швидше, якщо над цим працюватимуть не тільки новостворені органи чи активісти громадських організацій.

Подолання корупції повинно стати справою кожного громадянина. І він пропонує дії, які може робити кожен:

1. Культивуй власне життя без корупції – не бери і не давай хабарі. Так, це може бути важко й не зручно. Але закони діють там, де їх дотримуються, а не там, де бояться покарання за їхнє порушення.

2. Контролюй. Сьогодні в Україні – одна з найпрозоріших систем державних закупівель. За останній рік було відкрито чимало державних реєстрів, у тому числі – реєстр власності. Кожен громадянин може перевірити декларацію чиновника і звірити цю інформацію з його справжніми статками.

3. Стань волонтером ГО. Існує багато громадських організацій, таких як «Transparency International Україна» або «Центр протидії корупції». Можна звернутись до них, стати їх волонтером і допомогти їм провести чергову кампанію, що збереже для бюджету України мільярди гривень.

4. Викривай корупцію. Кожен, хто дізнався про корупцію, може оприлюднити цей факт. Повідомити про нього правоохоронним органам, активістам, журналістам. І, відтак, зупинити злочин.

5. Обирай політиків відповідально. Не вірь красивим обіцянкам. «Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці». А в реальності нашу країну чекає довгий і складний шлях.

 

Лекція «Як нам пробігти антикорупційний марафон?» організована в рамках проекту «Антикорупційний Хаб». Кожні два тижні ми організовуємо відкритий захід, який можуть відвідати не тільки студенти НаУКМА, а й усі охочі.

Головною метою проекту є інформування людей про корупцію в Україні, її наслідки та способи боротьби з нею.

Організатор лекції - «Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції НаУКМА».  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна