Відкриті державні реєстри і як ними користуватись

 

В Антикорупційному Хабі відбулася лекція «Скільки у чиновника квартир? Робота з відкритими базами даних».

 

Фінансовий аналітик «Центру протидії корупції» Антоніна Волкотруб (ек. теорія, 2010) розказала, які реєстри вона використовує в своїй роботі, і на конкретних прикладах показала, як завдяки ним було проведено громадські розслідування одіозних справ про «вишки Бойко» і сонячні електростанції братів Клюєвих.

 

Пропонуємо вам ознайомитись з основними відкритими реєстрами:

Єдиний державний реєстр юридичних осіб і фізичних осіб підприємців – містить назву юридичної особи, код ЄДРПОУ, юридичну адресу, власників, бенефіціарних власників, орган керування, керівника, КВЕДи та контактні дані;

 

Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України – містить інформацію про акціонерні товариства;

 

Єдиний ліцензійний реєстр, де можна дізнатись серію та номер ліцензії, вид господарської діяльності, термін дії ліцензії, дату видачі, орган ліцензування (що видав ліцензію);

 

Реєстр банкрутів, де є інформація щодо того, чи розпочата процедура банкрутства, і якщо так, надає номер справи та дату винесення ухвали про початок процедури банкрутства. За вказаними даними можна простежити судовий процес, визначити коло кредиторів у реєстрі судових рішень.

 

Єдиний державний реєстр судових рішень – має інформацію про можливі господарські спори і контрагентів юридичної особи, її фінансовий стан і банки, які її обслуговують.

 

Дізнайся більше про свого бізнес-партнера – інформація щодо перебування юридичної особи на обліку в органах Державної фіскальної служби, відсутність/наявність податкового боргу (якщо так, то за якою статтею ПКУ).

 

Реєстр платників ПДВ, Реєстр платників єдиного податку.

 

Реєстр нерухомості, де можна дізнатись, кому належить нерухомість, а також стан виплати іпотеки.

 

Кадастрова карта – надає інформацію про власника земельної ділянки за наявністю.

 

Надання витягу з Єдиного державного реєстру МВС – дозволяє здійснити пошук за ім’ям власника або назвою юридичної особи власника транспортного засобу.

 

Офіційний портал публічних фінансів України – реєстр, який дозволяє моніторити державні видатки за розпорядником коштів.

 

Єдиний державний реєстр осіб, що вчинили корупційні правопорушення – містить відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

 

Державний портал відкритих даних – портал, призначений для забезпечення доступу до публічної інформації у формі відкритих даних, передбачає доступ до інформації органів влади з можливістю її наступного використання.

 

Лекція «Скільки у чиновника квартир? Робота з відкритими базами даних» проведена в рамках проекту «Антикорупційний Хаб». Кожні два тижні ми організовуємо відкритий захід, який можуть відвідати не тільки студенти НаУКМА, а і усі охочі.

Головною метою проекту є інформування людей про корупцію в Україні, її наслідки, та способи боротьби з нею.

Організатор лекції – «Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції НаУКМА». 

 

 

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна