Єгор Стадний про нові вимоги до отримання стипендії у ВНЗ

 

Єгор Стадний, випускник НаУКМА, експерт із питань вищої освіти аналітичного центру CEDOS, розповів про те, як змінилися вимоги до отримання стипендії у вишах.

 

 

Єгор наголошує на тому, що рейтинг і далі формуватимуть з огляду на академічну успішність. Додаткові критерії є факультативними і важитимуть не більше 10% від загальної суми. Їх визначатиме безпосередньо університет, опираючись на спортивну чи наукову активність студента, або на будь-який інший критерій на власний розсуд.

 

«Нинішня стипендіальна реформа не враховує реалій», – вважає Єгор.

Зокрема, частиною нової постанови щодо стипендій є підпункт, де йдеться про відрахування з бюджету за нескладання боргів до початку наступного семестру. Це, на думку Єгора, призведе до неадекватного оцінювання студентів на сесії через небажання вишів втрачати студентів.

Загалом стипендію отримуватимуть 40-45% бюджетників. З цього погляду соціальні стипендії реформа не зачепила – їх і далі нараховуватимуть за довідками про пільги. Однак, за словами Єгора, тут варто було б переглянути критерії: диференціювати стипендії відносно рівня доходу родини. «Соціальна стипендія повинна бути різна для різних категорій залежно від матеріального стану, а також потреби гуртожитку. Таким чином ми можемо максимально ефективно розподілити кошти на соціальні стипендії, а не давати їх усім під одну гребінку».

 

Деякі спеціальності отримуватимуть підвищену стипендію. Це студенти, які навчаються на педагогів, на інженерних спеціальностях, фізико-математичних та деяких природничих. Втім, Єгор вважає, що такі підвищені стипендії не матимуть очікуваного ефекту. «Річ у тім, що низька зарплата вчителя відлякує вступників сильніше, ніж приваблює підвищена стипендія. Тому очікувати появи сильних вступників на тій же педагогіці не варто», – зазначає він.

 

Серед позитивних ефектів реформи – перспектива усунення так званої практики «зрізання» студентів на іспиті. «Різати немає сенсу. У вас може бути група круглих відмінників або круглих трієчників, але все одно хтось з них буде внизу, а хтось вгорі рейтингу».

 

Стосовно мотивування студентів до навчання завдяки стипендіальній реформі Єгор зазначає: «Усе залежить від конкретних груп. Якщо у групі всі пастимуть задніх, то стипендію отримуватимуть ті, хто пасе задніх. Якщо у групі буде жорстка конкуренція, то стипендію отримуватимуть кращі з кращих».

 

Джерело: Gazeta.ua 

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна