У Могилянці пройшов День відкритих дверей

 

 У суботу 25-го березня в культурно-мистецькому центрі НаУКМА гамір та метушня.

Понад 700 школярів завітало до Києво-Могилянської академією на День відкритих дверей, щоб познайомитися ближче і дізнатися більше про університет, спеціальності та можливості. Зараз весна, а це означає, що вже за кілька місяців тисячі студентів в Україні будуть робити один із найвідповідальніших виборів у своєму житті – вибір університету, де вони проведуть наступні чотири роки, які можуть вплинути й на все подальше життя.

 

Простора зала, щільно заповнена майбутніми абітурієнтами та їхніми батьками. Якщо придивитися між людей, то можна розгледіти банери факультетів, а якщо відійти подалі, то легко повірити, що тут наче окремий маленький світ. Столики факультетів нагадують маленькі острівці, навколо яких збираються і без перебою щось розпитують старшокласники. А між ними, від одного острівця до іншого, прогулюються ті, хто ще не визначився зі спеціальністю, адже скрізь цікаво і всюди хочеться побувати. І вибір має бути свідомим і зваженим.

 

Тому через годину майбутні абітурієнти збираються в актовій залі: президент НаУКМА розповість про найголовніше і найважливіше, що треба знати про Могилянку й відповість на усі запитання.

 

Президент НаУКМА Андрій Мелешевич назвав три аргументи, чому Києво-Могилянська академія може стати найуспішнішою інвестицією (йдеться не тільки про фінансову сторону питання, а головне – про інвестицію часу та зусиль).

1. Етап вступу. Якщо порівнювати середній бал ЗНО вступників до різних ВНЗ, то можна побачити, що НаУКМА кожного року отримує найсильніших студентів з усієї України. А знаходитись в середовищі найкращих, безумовно, приємно.

 

2. Етап навчання. Якість навчання в Києво-Могилянській академії одна з найвищих з-поміж усіх українських університетів.

Про Могилянку варто знати, що тут:

- випускають людей, які є професійними, які мають цінності, які критично мислить, які готові до вимог ринку праці;

- немає корупції, і це беззаперечний факт;

- проводиться боротьба з плагіатом, заохочується самостійність студентів;

- можна формувати індивідуальний навчальний план, обираючи значну кількість дисциплін на власний розсуд і за своїми вподобаннями;

- частина дисциплін викладається англійською, яка в НаУКМА є другою робочою;

- можлива академічна мобільність (програми обміну з іншими університетами за кордоном).

 

3. Етап випуску. Андрій Мелешевич наголосив, що не наші випускники стоять в черзі у пошуках роботи, а за нашими випускниками вишикується черга з роботодавців.

Наприклад, згідно з рейтингом журналу «Деньги», який укладається на основі опитування роботодавців, випускників Могилянки готові брати на роботу в першу чергу і на зарплатню, вищу за середню ринкову.

Окрім того, як підкреслив президент Могилянки, наші випускники продовжують навчання в кращих університетах світу.

 

Наступною виступила Олена Маслюківська - викладачка та випускниця НаУКМА (БП Екологія, 1996; МП Екологія 1998), випускниця Єльського університету, кандидат економічних наук.

Вона назвала чотири аспекти, на які вступникам варто зважати при виборі університету: «Обираючи університет, по-перше, обирайте не той університет, який говорить, що дасть вам знання, - сказала Олена Маслюківська. - Знання зараз знаходяться скрізь, навіть у вашому смартфоні. Обирайте університет, який допоможе вам навчитися здобувати ці знання, знаходити потрібне серед безлічі потоків інформації».

Другий аспект, який підкреслила наша випускниця, - обирати університет, який інтегрований у світову спільноту. Україна не знаходиться обабіч світових проблем, і випускникам потрібно орієнтуватися у цих тенденціях.

На думку Олени, «для того, щоб бути людиною світу, необов'язково виїжджати за кордон. Наші викладачі є прекрасним прикладом того, як можна жити в Україні, працювати в Україні і бути громадянами світу, виїжджаючи на стажування, конференції тощо».

Третє, на чому також наголосила Олена Маслюківська, обираючи університет, слід надати перевагу тому, який допоможе молодим людям приймати непрості рішення, особливо у морально-етичній площині. Могилянка допомагає отримати правильні орієнтири, які допоможуть приймати такі рішення.

Нарешті, четвертий аргумент, наведений Оленою - обирати середовище, де вступники захочуть провести чотири роки, або шість років, або й решту свого життя: «Коли ви вступите, ви відчуєте себе не просто першачками Могилянки. Вас одразу оточать увагою старшокурсники, допомагаючи адаптуватися. І коли ви залишите стіни університету, вам буде нескладно знайти роботу. Не лише через вашу професійність, але й через те, що на керівних посадах в багатьох компаніях саме могилянці. І вони з задоволенням беруть на роботу випускників КМА, бо знають, що студенти КМА – це люди з певними професійними та морально-етичними якостями, це люди, що мають стержень. Крім того, я не знаю жодного іншого такого університету, куди б випускники так радо поверталися. Це свого роду клуб, вступивши до якого один раз будучи студентом, ти його ніколи не залишаєш. Я дуже зичу вам, щоб ви, коли виберете свій університет, теж відчули, що це ваша спільнота».

 

На закінчення, керівник відділу з питань прийому та профорієнтації абітурієнтів Олена Третякова розповіла про те, як буде відбуватися цьогорічна вступна кампанія і на що вступникам варто звернути увагу.

На всі питання, які цікавлять абітурієнтів, можна знайти відповіді на сайті НаУКМА в розділі «Абітурієнту: питання та відповіді».

 

Наприкінці ми запитали президента НаУКМА, якими він бачить майбутніх студентів Могилянки.

Андрій Мелешевич: «Наших майбутніх студентів ми бачимо як творчих, самодостатніх, професійних людей, які можуть мислити критично; ставити під сумнів те, що треба ставити під сумнів; які готові до вимог ринку праці; які мають могилянські цінності; які працюють не лише заради себе, а й заради своєї країни».

 

Бажаємо усім знайти свій шлях і вступити до обраного університету!

 

Під час Дня відкритих дверей велася онлайн-трансляція.

Її можна переглянути за посиланням.

 

Фоторепортаж з Дня відкритих дверей - за посиланням.

"Медіа-партнером заходу виступив online.ua.

Дякуємо випускнику НаУКМА Олександру Борисенку за сприяння висвітлення важливої для університету події!

Запис трансляції офіційної частини також можна переглянути на каналі online.ua в YouTube.

 

 Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-1, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

 

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна