У Могилянці пройшов Міжнародний робочий семінар «Боротьба з корупцією, детінізація української економіки»

З часу відродження Києво-Могилянської академії в університеті немає місця для корупції як явища. Тож дуже символічно, що семінар на цю тему відбувається саме тут. Хотілось би, щоб нульова толерантність до корупції була реальністю не тільки в стінах Могилянки, а й по всій Україні.

 

Києво-Могилянська академія дуже добре інтегрована у світову освітню та наукову спільноту. Для могилянців це не новина, що одного чудового ранку в університет може завітати 30 норвежців, аби спільно з українськими колегами поговорити про боротьбу з корупцією в нашій країні та детінізацію економіки.

 

Впродовж трьох днів, 27-29 березня, проходив Міжнародний робочий семінар, який організувала кафедра фінансів спільно з NHH Norwegian School of Economics та Transparency International Ukraine.

На відкритті семінару президент НаУКМА Андрій Мелешевич висловив радість, що ця зустріч відбулася, і що вона присвячена проблемі корупції. Він розповів, що коли захищав свою дисертацію в США близько 20 років тому, деякі з його колег тоді хотіли писати про політичну корупцію. Але тоді вважалося, що люди можуть говорити про неї на вулицях, писати в газетах, проте це не дуже гарна тема для наукового дослідження. Пройшов деякий час і ситуація змінилася. В рамках різних наук – соціальних, політичних, правничих – почали раз по раз з’являтися наукові статті на цю теми, проводитися різноманітні конференції. Зрештою тема корупції стала «легальною» для наукових досліджень.

 

Ось і зараз для 30 представників Норвезької школи економіки під керівництвом Сунніви Уіттакер (Deputy Rector of Norwegian School of Economics) семінар в Україні є частиною їхнього курсу з антикорупційної діяльності. Для 25 студентів НаУКМА спеціальностей фінанси, банківська справа та страхування це був чудовий досвід роботи в інтернаціональній команді.

 

Андрій Мелешивич зазначив, що тема семінару особливо важлива і актуальна для нашого суспільства, оскільки Україна вважається однією з найкорумпованіших держав світу. В рамках семінару виступили викладачі НаУКМА, представники державних органів влади, громадських організацій, зокрема Transparency International Ukraine.

 

«Викладачі кафедри фінансів НаУКМА доклали значних зусиль для того, щоб такий проект співпраці з Норвезькою Школою Економіки став можливим. І ми очікуємо, що участь у цьому семінарі стане дуже корисною як для професійного, так і для особистісного розвитку студентів, – говорить Олена Прімєрова, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів НаУКМА, співорганізатор семінару. – Отримані теоретичні та практичні знання дозволять сформувати чітке розуміння сутності та проявів корупції у суспільсті та, головне, напрямів та методів її подолання. Таке розуміння та знання є дуже важливими для українського суспільства в сучасних умовах».

 

Під час практичної частини студенти об'єдналися у 10 груп, що відповідають різним секторам економіки. Кожна з груп отримала завдання, вирішення якого презентувала в останній день семінару.

 

Олена Прімєрова розповіла , що і студенти, і викладачі з Норвегії були вражені підготовкою українських студентів до презентацій та рівнем їхньої обізнаності у цій сфері. Їм дуже сподобались гостьові лекції, які розкрили питання корупції в Україні. Особливо відзначили лекцію професора Івахненкова на тему «Аудит та протидії корупції в Україні».

 

Договір з NHH Norwegian School of Economics діє три роки, отже в наступні два роки планується проведення таких семінарів. Організатори зазначають, що тема може дещо змінюватись, але загальний напрям - це корупція та детінізація економіки.

 

«Досвід інтернаціональної роботи в групах дає змогу розвинути у студентів soft skills, таких як, комунікабельність, вміння знайти спільну мову та виконати завдання в команді, адаптивність та відповідальність, - говорить Олена Прімєрова. - Кафедра фінансів намагається готувати не просто фахівців у своїй сфері, але й свідомих особистостей з широком кругозором та цінностями. І такі проекти, як цей, є дуже корисними для виконання нашої місії».

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-1, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна