Міні-курс «Ханаан на Дніпрі: євреї та єврейсько-слов’янські контакти в Давній Русі»

 

Маґістерська програма з юдаїки в НаУКМА, Українська асоціація юдаїки, Центр досліджень єврейської діаспори імені Ґольдштейна-Ґорена Тель-Авівського університету запрошують на міні-курс Костянтина Бондаря «Ханаан на Дніпрі: євреї та єврейсько-слов’янські контакти в Давній Русі».

 

 

У курсі зроблено спробу реконструкції історії однієї з найменш досліджених єврейських громад середньовічної Європи – «ханаанітів» («кенаанітів»), тобто євреїв Давньої Русі. Під час курсу буде проаналізовано єврейські й давньоруські джерела, створені в період від найдавніших згадок (X ст.) до останніх проявів культурного спадку цієї громади (XVII ст.).

Лектор також охарактеризує літературні пам’ятки, що з’явилися завдяки контактам кенаанітів з довколишнім слов’янським населенням.

Крім того, увагу буде звернено на економічні, демографічні й культурно-історичні аспекти життя давньоруських єврейських громад, їхні взаємини з ашкеназькими євреями і владою держав, на теренах яких вони опинялися: давньоруських князівств, Великого князівства Литовського та Речі Посполитої.

 

Костянтин Бондар – науковий співробітник Центру досліджень єврейської діаспори Тель-Авівського університету. Спеціалізується на історії євреїв Східної Європи, історії середньовічної Русі, давньоруській літературі й церковнослов’янській мові, текстології та палеографії.

Упродовж багатьох років викладав у Міжнародному Соломоновому університеті в Харкові.

Автор книг «Повести Соломонова цикла: из славяно-еврейского диалога культур» (2011) і «Этюды о чудесах и текстах» (2012).

 

Розклад занять:

10 квітня, понеділок, 10:00

11 квітня, вівторок, 11:40

12 квітня, середа, 15:00

13 квітня, четвер, 10:00

 

Адреса:

вул. Волоська 8/5, корпус 5, підвальне приміщення, ауд. 2, Офіс програм з юдаїки НаУКМА

 

Курс передбачає попереднє ознайомлення з науковими статтями.

Щоб отримати літературу до курсу, напишіть на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Подія на Фейсбуці за посиланням.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна