Лекція американського прозаїка Джозефа Макелроя в Могилянці

17 травня, о 15:00, ауд. 3-305

 

 

Кафедра літературознавства запрошує на лекцію американського прозаїка Джозефа Макелроя, автора роману «Жінки і чоловіки». Цього року на Книжковому Арсеналі Джозеф Макелрой презентує український переклад свого роману «Бомба», де поєднані теми політики, спорту і війни. Макелрой прочитає лекцію, присвячену питанням цензури в літературі, а також теорії творчості.

 

 

Лекція відбудеться англійською мовою.

 

Джозеф Макелрой – американський прозаїк, який у свої 86 років активно працює майже в усіх жанрах літератури, від кіносценаріїв до наукпопу. Серед живих письменників-романістів Америки за останні півстоліття він – найбільш недооцінений і шанований одночасно. Макелрой – «загублений постмодерніст», «містер Безкомпромісний», творчість якого – виклик читачу. Справжнє інтелектуальне задоволення від його книг змушує переосмислити знання про світ і застерігає від надмірної довіри розуму.

На лекції у Могилянці Макелрой розповість про цензуру та політико-соціальні аспекти її впровадження.

Розмова стосуватиметься заборони роману про Ізраїль Біньяміном Нетаньягу та утиски Ай Вейвея, Валуєвський циркуляр та цензуру «Ери Трампа». Найголовніше питання дискусії, на думку письменника, – реакція митця на контроль влади.

Основні питання стосуватимуться того, чи варто лишатися вірним своїй «вежі зі слонової кістки», або ж навпаки – виходити за її межі Дон Кіхотом, змагаючись з вітряками ідеології.

 

Організовують лекцію Богдана Романцова (літературознавство, 2014) і Ростислав Семків, викладач кафедри літературознавства (культурологія, 1999).

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна