Могилянка зустрічає відомого американського економіста Джона Тейлора

 

18 травня Конгрегаційна зала Староакадемічного корпусу НаУКМА зібрала велику кількість досвідчених економістів і початківців. Усі вони прийшли на лекцію одного з найважливіших макроекономістів світу Джона Тейлора.

 

Він є професором економіки департаменту економіки імені Мері та Роберта Реймонда у Стенфордському університеті, а також старшим науковим співробітником у галузі економіки департаменту ім. Джорджа П. Шульца в Інституті Гувера, директором Стенфордського центру зі вступу до економіки. На рахунку Джона Тейлора є численні нагороди Стенфордської кафедри економіки та Міністерства фінансів США, премії Адама Сміта, Бредлі й Александра Гамільтона, медалі Трумана та Республіки Уругвай. Більше того, професор займав посади старшого економіста та члена Ради економічних радників при Президентові США, а також заступника Міністра фінансів США.

 

Зі вступним словом виступив президент НаУКМА Андрій Мелешевич. Він поділився з аудиторією важливою новиною про те, що Міністерство освіти України виділило кошти на реконструкцію Староакадемічного корпусу. Найближчим часом буде організований тендер.

 

Цього разу Джон Тейлор представляв власну концепцію незалежності центральних банків. Його теорії є успішно застосованими практиками. Професор Тейлор наголошує на тому, що отримання центральними банками незалежності має відбуватися за чіткими правилами. В іншому випадку, це може призвести до серйозних економічних проблем. У той же час, коли центральні банки підкоряються органам влади, політичні сили можуть впливати на економічну ситуацію країни.

Джон Тейлор зазначає, що надання незалежності публічній агенції в умовах демократії вимагає обмеженої мети та цілковитої відповідальності. Центральні банки мають бути вільними самостійно обирати та змінювати стратегії, однак мати для цього чіткі аргументи. Тому необхідно проводити реформу, яка б стосувалася законодавчого рішення з питань регуляторної діяльності. Якщо ж центральні банки не будуть дотримуватися обмеженої мети, то будуть виглядати занадто потужними та втратять незалежність.

Професор Тейлор також наголошує на важливості інтернаціоналізації процесу отримання незалежності центральними банками та виробленні міжнаціональних стратегій.

 

Лекція Джона Тейлора, організована за сприяння Національного Банку України, викликала значний інтерес серед аудиторії.

Слухачі мали можливість поставити запитання професорові, здебільшого вони стосувалася специфіки застосування його теорії в Україні.

 

 

Підготувала Яна Босак  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна