Відбулася презентація двотомної енциклопедії «Київська духовна академія в іменах: 1819-1924»

1 dvotom

1 dvotom

 

18 травня авторський колектив презентував результати чотирирічного наукового дослідження – енциклопедію «Київська духовна академія в іменах: 1819-1924»

 

У вікно Конґреґаційної зали зазирнула весна. Старі лаковані шафи з книгами, висока стеля, дерев’яні віконниці – перебуваючи тут, мимохіть відчуваєш подих віків. Така атмосфера особливо личить події, адже на сторінках нової двотомної енциклопедії оживає історія славетної Київської Академії ХІХ – початку ХХ століть.

 

Презентацію розпочав Почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», відповідальний редактор видання, голова редколегії та член авторського колективу В’ячеслав Брюховецький: «Я щасливий, що долучився до цієї роботи, бо це дозволило створити одну з найкращих, на мій погляд, енциклопедій в Україні». В’ячеслав Степанович зазначив, що ця енциклопедія, підготовлена на підставі вивчення широкого кола джерел, передусім новознайдених архівних документів і матеріалів, не лише відтворює історію Київської духовної академії, а й є вагомим кроком у вивченні історії освіти та науки на теренах Східної Європи.

 

Декан факультету гуманітарних наук НаУКМА, упорядник, науковий редактор і провідний автор енциклопедії Марина Ткачук представила авторський колектив і всіх тих, хто опікувався виданням двотомника, розповіла про його підготовку, задум і зміст, а також зазначила основні здобутки і результати здійсненого наукового дослідження. «Енциклопедії зазвичай узагальнюють наявне знання, натомість наша енциклопедія містить нове знання», ‒ зауважила Марина Леонідівна, наголошуючи на численних наукових відкриттях, зроблених у процесі виконання масштабного енциклопедичного проекту, результати якого суттєво примножують та уточнюють сучасні уявлення про життя і творчість викладачів, очільників і вихованців Київської духовної академії ХІХ – початку ХХ ст., а також увиразнюють їх вагомий внесок у розвиток освіти, науки, культури ‒ зокрема й української.

 

Президент НаУКМА Андрій Мелешевич зазначив високу якість та фундаментальність здійсненого дослідження, а також велике наукове і культурне значення енциклопедії: «Це видання – досягнення державного рівня. Ми маємо номінувати цю роботу на державну премію, адже ця колосальна, концептуальна праця варта державної відзнаки і заслуговує на неї».

 

Директор Інституту філології та журналістики Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського, член авторського колективу Світлана Кузьміна поділилася з присутніми найбільш яскравими враженнями від участі в енциклопедичному проекті та згадала низку вихованців і викладачів Київської духовної академії, чиї біографії виявилися для неї особливо цікавими.

 

Як зазначив у своїй промові Володимир Бурега, проректор з науково-богословської роботи, завідувач кафедри церковної історії Київської духовної академії та семінарії УПЦ, член авторського колективу: «Досвід роботи над цією енциклопедією – це особливий досвід співпраці з колегами-професіоналами вищого рівня. І рівень організації роботи, і наукові стандарти, за якими ми працювали, і висока фахова планка, яку було поставлено – це всіх нас дуже мотивувало».

 

Проректор з наукової роботи, завідувач кафедри церковної історії Київської православної богословської академії УПЦ - Київський Патріархат протоієрей Віталій Клос привітав авторів та всю могилянську спільноту із знаменною подією видання енциклопедії. Наголошуючи на значущості історичної пам’яті, о. Віталій зауважив: «Ми вже сьогодні повинні замислитися щодо збереження та документування сучасної історії, бо через сто років деякі факти буде складно віднайти».

 

Сергій Гусовський – один із тих благодійників, які надали значну фінансову підтримку виконанню енциклопедичного проекту. Підприємець, меценат, депутат і голова фракції Київської міської ради, один із фундаторів видання, він особливо наголосив на значущості енциклопедії: «Фактично, це не тільки наукова праця. Це праця, яка сприятиме, в тому числі, захисту нашої державності».

 

За словами директора Видавничого дому «Києво-Могилянська академія» Олени Судакової, праця над енциклопедією стала великим і надзвичайно цінним досвідом для видавництва, який спонукав до опанування нових навичок і підходів.

 

Один із перших читачів енциклопедії, завідувач кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА Вадим Менжулін наголосив на масштабності здійсненого дослідницького проекту та високому науково-академічному рівні видання, водночас зауваживши: «Це книга, яку дуже цікаво читати».

 

Загальні позитивні враження від презентованого видання підсумувала Тетяна Ярошенко, віце-президент НаУКМА з наукової роботи та інформатизації, зауваживши: «Ми присутні при народженні унікальної Книги». Тетяна Олександрівна висловила переконаність у тому, що Могилянка – це університет, в якому творять сучасні наукові знання і провадять важливі та гідні наукові дослідження, яскравим прикладом чого є виконаний енциклопедичний проект.

 

Під час презентації енциклопедії у Конґреґаційній залі, заповненій студентами і викладачами НаУКМА та інших навчальних закладів Києва, співробітниками наукових установ, представниками бібліотек та видавництв, панував справжній аншлаг. Визначна подія отримала гідне визнання.

 

Завершуючи презентацію, В’ячеслав Брюховецький поділився з присутніми своєю новою ідеєю: «Видавши енциклопедію “Києво-Могилянська академія в іменах”, я чітко розумів, що наступним кроком має бути енциклопедія, присвячена Київській духовній академії. Але плани і задуми ще далеко не вичерпані. І хто зна, можливо, наступною буде енциклопедія, присвячена студентам Могилянки різних часів? Адже ж скільки віднайдених, але ще не оприлюднених історій залишилося!»

 

Підготувала Олеся Далебіга

 

Інтерв'ю Марини Ткачук - декана факультету гуманітарних наук НаУКМА, упорядника, наукового редактора і провідного автора енциклопедії газеті "День":
 
 
© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна