Помер почесний доктор НаУКМА, відомий політолог Збігнєв Бжезінський

На 90-му році життя відійшов у вічність почесний доктор Києво-Могилянської Академії, відомий політолог та державний діяч, давній та послідовний друг України та Могилянки Збігнєв Бжезінський (США).

 

Доктор Бжезінський народився у Варшаві в 1928 р. в родині дипломата, проте вже в 1958 р. став громадянином США. В 1977-1981 р. – радник Президента США з питань національної безпеки в адміністрації Дж. Картера, був радником у президентів США Джона Кеннеді і Ліндона Джонсона. Заслужено вважався одним з найвпливовіших геостратегів США.

 

Автор низки досліджень в області міжнародних відносин і геополітики. 

 

Збігнєв Бжезінський, крім блискучої політичної кар’єри, мав і суттєві академічні досягнення. Він викладав у Гарварді, а в 60-80-их роках працював директором Інституту з питань комунізму в Колумбійському університеті. Він є автором глобальної стратегії антикомунізму і протистояння СРСР; наполегливо виступав за розширення НАТО на схід.

 

Останнім часом Збігнєв Бжезінський брав участь у консультаціях і переговорах щодо залучення колишніх республік СРСР в НАТО. Він вважав декомунізацію України найважливішим досягненням для ідеологічного суверенітету країни. Після початку агресії Росії проти нашої держави неодноразово публічно  висловлювався на підтримку територіальної цілісності України, обстоював необхідність всебічної підтримки України з боку США. 

 

Вся спільнота Могилянки висловлює щире співчуття родині та близьким доктора Бжезінського.

 

Вічна пам'ять!

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна