Академік Олег Кришталь став Почесним професором НаУКМА

kryshtal

kryshtal

Ухвалою Вченої ради НаУКМА від 25  травня 2017 року  звання Почесний професор  Національного університету “Києво-Могилянська Академія” присвоєно академіку НАНУ, д.б.н., одному з найцитованіших у світі українських вчених, видатному біофізику О. О.КРИШТАЛЮ. 

 
Києво-Могилянська академія проголосила своєю стратегічною метою перетворення нашого університету на потужний, конкурентоспроможний у міжнародному контексті науковий центр. Дяільність Могилянки спрямована на залучення, в тому числі, кращих вітчизняних вчених до середовища Могилянки, до викладання чи реалізації спільних наукових проектів у стінах нашого університету.
 
Тому долучення до кола Почесних професорів НаУКМА Олега Кришталя - одного з найвидатніших вчених сучасної України – це велика честь для Могилянки і велика можливість для її дослідників.
 
Всі спільнота Могилянки вітає новообраного пана Почесного професора і бажає йому нових відкриттів, творчих осяянь та натхнення!
 
Нагадаємо, академік Кришталь був Почесним промовцем на Благодійному вечорі НаУКМА у 2016 р. Тоді він виголосив перед учасниками вечора блискучу промову, присвячену найсучаснішим дослідженням людського мозку.
 
Інтервю з Олегом Кришталем щойно опублікувала Українська правда:
 
 
З подання Голові Вченої ради НаУКМА
 
Олег Олександрович Кришталь — видатний вчений у галузі біофізики, академік НАН України (з 1997), доктор біологічних наук (1981), професор (1983), лауреат Державної премії СРСР і України в галузі науки і техніки, один із найчастіше цитованих українських вчених у світі.
 
Народився 5 липня 1945 р. у Києві в родині науковця-біолога Олександра Пилиповича Кришталя — професора, завідувача кафедри фізіології безхребетних КДУ. У 1968 році закінчив фізичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка за фахом «молекулярна фізика». З 1970 р. працює в Інституті фізіології ім. О. О. Богомольця, спочатку молодшим, згодом — старшим науковим співробітником, а з 1982 р. і понині завідує відділом фізико-хімічної біології клітинних мембран. Від 2003 року Олег Олександрович — заступник директора Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України. З 2010 року - директор Інституту фізіології та Міжнародного центру молекулярної фізіології.
У різні роки працював запрошеним професором в університеті Кюсю (Японія), Гарвардському (США), Мадридському університеті Комплутенсе (Іспанія) та університеті Пенсильванії (США).
 
Наукова діяльність
У 1985 році О.О.Кришталь виявив два фундаментально нових рецептора в нервових клітинах. Займався вивчення механізмів іонної проникності, локалізованих на мембрані сенсорних нервових клітин. Під його керівництвом здійснюються дослідження фізико-хімічних і фармакологічних властивостей цих механізмів із застосуванням низки нових методів.
Результати наукового пошуку О. Кришталя узагальнені у більш ніж 300 публікаціях у міжнародних та вітчизняних журналах. Він є співавтором наукового відкриття — явища вибіркової провідності мембрани соми нервових клітин. Олег Кришталь є одиним з найцитованіших українських вчених у світі.
Багато часу вчений приділяє підготовці молодих фахівців різних рівнів: дипломників вищих навчальних закладів, аспірантів, докторів. Під його керівництвом захищено понад 20 кандидатських і докторських дисертацій.
Олег Кришталь — знаний у світі нейрофізіолог. Член редакційної ради журналу «Нейрофізіологія», входить до редакційних колегій кількох міжнародних журналів: «European Jornal of Neuroscience», «Neuroscience», «Physiological Rewiews», «International Journal of Medicine and Medical Research».
Очолює Національний комітет України з нейронаук; є президентом Українського фізіологічного товариства, Українського наукового клубу, Українського Фізіологічного Товариства ім. П.Г. Костюка.
Лауреат Державної премії СРСР, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки.
Лауреат 2012 року премії НАН України імені О. О. Богомольця за цикл праць «Фізіологія та патологія аферентних систем мозку: розкриття механізмів та розробка новітніх методів медичної корекції» (у співавторстві). Лауреат 2013 року премії НАН України імені П. Г. Костюка за цикл праць «Іонні канали плазматичної мембрани» (у співавторстві).

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна