Revitalize NaUKMA – вдосконалення публічного простору Могилянки

 

Хто в тіньочку, хто на сонечку, ближче до тепла, розсілися студенти по фарбованих стільчиках на другому плацу. Де хочеш – там сідаєш. Зручно! Стільці з’явилися близько місяця тому. А через кілька тижнів нова дивина – ящики з городиною. Кукурудза, перець, базилік – любо дивитися, а як уявляєш, як ту зелень, та в суп… М-м-м… Слинка тече! Але звідки ж все це взялося? Відповіді шукали 19 травня на урбан-програмі Campus Fest.

 

 

Владислава Осьмак, керівник Центру урбаністичних студій, розповідає, що Центр було створено як новий дослідницький підрозділ університету в жовтні 2015 року. Однією з перших тем, які почали досліджувати був саме кампус.

«Ми виходили з того, що урбаністика – це не будинки, а те, що між ними, тобто простір у якому діють люди. – говорить пані Владислава. – Відповідно, вся історія про місто – це історія про комунікацію. Києво-Могилянська академія частина міста і наш простір – це передусім комунікація. Ми подумали, що дослідження кампусу може стати в перспективі хорошою комунікаційною історією». В Могилянській спільноті існують частини, які між собою ніколи не комунікують. Центр урбаністичних студій працює якраз над тим, щоб створити певну спільну мову – ідею, яка б об’єднувала різних людей і різні підрозділи. Доволі швидко виокремилася тема кампусу. Активісти провели цілу низку заходів під назвою «Кампус НаУКМА – нова якість в старих стінах».

Почалося все з круглих столів, присвячених Староакадемічному корпусу. Потім зробили кілька відкритих дискусій, де обговорювали поточний стан кампусу, бажання і мрії про кампус майбутнього, дуже нагальне для університету питання відкритості/закритості тощо. Разом з Центром дослідження суспільства було проведене картографування проблем та анкетування. З часом виокремився окремий рух Revitalize NaUKMA, покликаний створити сталий публічний простір – зручний, приємний та функціональний.

 

Зокрема, як говорить співорганізатор руху Revitalize NaUKMA Олександр Анісімов, проект має дати:

- створення міждисциплінарних зв’язків (багато проектів потребують людей, компетентних у різних сферах знань);

- естетику, доступність, функціональность (це те, що дозволяє відчувати себе комфортно, до чого захочеться повертатися);

- існування місць, де є про що збиратися (такий простір є на другому плацу (KMArt Yard), але не вистачає подібного простору для спілкування на першому плацу).

Починали знову з обговорень, з кінопереглядів, зустрічей з людьми, які ділилися досвідом. І врешті прийшли до проектів, помітних загалу. Перший такий проект – стільці у вільний доступ.

«Ми вирішили показати маленькі зміни. – розповідає Олександр Анісімов. – Показати, що ми існуємо, що ми комунікуємо. Цей проект важливий, бо це дає свободу пересування. Люди можуть вільно користуватися цими стільцями, ставити їх, де їм зручно». Потім вирішили розбити перший садок. До співпраці запросили архітектора Сергія Ковальова. Разом з ним, зі студентами й випускниками, що прийшли на майстерню з садівництва, збудували 5 ящичків і висадили в них близько 30 рослин. Організатори мають ідею зробити відкритий обід або вечерю із цих рослин, аби ті, хто брали участь повернулися і скуштували плоди своєї праці. А найголовніше – це привід знову зустрітися і поспілкуватися з хорошими людьми."

 

 

Наступним проектом стане навігація для НаУКМА. Є місця в академії, які важко знайти навіть могилянцям. Що вже казати про інших людей, які приходять до нас, щоб відвідати різноманітні заходи. До розробки оптимальної та естетичної навігації запрошують усіх охочих. Тож якщо ця ідея близька і вам – долучайтесь (деталі на сторінці Revitalize NaUKMA у Facebook https://www.facebook.com/RevitalizeNaUKMA/ )

 

Є у Центру урбаністичних студій і доволі глобальні ідеї. Під час Campus Fest архітектор Акім Вишневський розповів про технологію зеленого даху. Чи можна такий дах зробити на корпусах Могилянки, що для цього потрібно та як це буде виглядати активно обговорювали учасники фестивалю. Такі плани породжують безліч масштабних завдань. Чи буде, врешті, в Могилянки зелений дах, побачимо згодом. Але сам задум, який поставили перед собою організатори, вкотре показує Києво-Могилянську академію, як університет, в якому мислять глобально та не бояться серйозних викликів.

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-1, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна