Вступити до омріяного ВНЗ: як проходить вступна кампанія 2017

 

Хто тут уже здав ЗНО?

 

Папка А4 на зав’язках, зніяковіла посмішка на обличчі – для чергового абітурієнта це важливий день у його житті. Бо ж тут не вдасться відкладати до останнього дня прийому оригіналів документів, як ще кілька років тому. Розраховувати, думати, що серцю ближче, та брати на себе відповідальність за прийняте рішення необхідно сьогодні, проставляючи пріоритет у заяві. Так, саме сьогодні. Ні, потім змінити не можна буде. Це чи не найважливіша річ, про яку мають пам’ятати цьогорічні абітурієнти. Проте за півтора тижні з початку прийому заяв в паперовому вигляді (на що мають право пільгові категорії абітурієнтів), помічаємо й інші проблемні питання, з якими часто приходять вступники.

Зокрема, пільговим категоріям абітурієнтів варто пам’ятати, що заяву та інші документи вони мають подавати особисто у паперовому вигляді. Доволі часто трапляється так, що вступник подав заяву з особистого кабінету, а потім прийшов до університету, щоб до його заяви додали пільгу. Проте в базі такої можливості немає (додавати щось до заяви, яка була подана вступником через особистий кабінет). Отож, у кращому випадку абітурієнтові доведеться скасувати свою заяву і подати нову вже в паперовому вигляді. У гіршому випадку, якщо працівники приймальної комісії вже встигли обробити заяву, що була надіслана через особистий кабінет, і надати їй статусу «Зареєстровано», пільгу додати не вдасться (Хіба що, якщо таку функцію додадуть розробники ЄДБО, але поки про це не йдеться). Тож будьте уважні.

 

Магістеріум – поглиблення знань чи розширення профілю

Якщо з початку роботи приймальної комісії документи на магістеріум подавалали лише вступники за спеціальністю «Право», то з 17-го липня залу приймальної комісії заповнили майбутні магістри усіх спеціальностей. Та розмаїття шляхів і доль не обмежується спеціальністю. Багато вступників приходять з інших університетів. Хтось прагне змінити середовище, для когось це спосіб навчатися ближче до дому, когось приваблює рейтинг і репутація Могилянки. Чимало випускників бакалаврських програм бажають змінити профіль і відкрити для себе нові галузі знань. Цього року при такому перехресному вступі абітурієнту необхідно буде здати додаткове вступне випробування. Проте кількість людей, що зважились на перехресний вступ, дає підстави порадіти, що молодь наша сучасна труднощів не боїться.

Радіємо, але не забуваємо нагадувати, що важливо враховувати свої сили та об’єктивні обставини. Іноді у вступників виникає питання, чи можливо здати фахове випробування у інший день, якщо воно збігається з іспитом в іншому університеті. Мусимо попередити, що такої можливості не передбачено. Іспити відбуваються тоді, коли зазначено на сайті. Отож і майбутнім магістрам у такій ситуації доведеться добряче подумати і зважитись на відповідальний вибір.

 

Важливі дати вступної кампанії:

Для бакалаврів:

20 липня о 18.00 - закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають складати вступні екзамени (п.1,2 розділуVIIцих Правил), співбесіди, що проводить НаУКМА (п.1 розділуIXцих Правил).

21 – 23 липня - проведення НаУКМА вступних іспитівдля осіб, які мають право складати вступнііспити, співбесіди.

26 липня о 18.00 - закінчення прийому заяв та документів від осіб, які не складають вступні екзамени, співбесіди.

Для магістрів:

24 липня о 18.00 - закінчення прийому заяв та документів від осіб, які беруть участь у конкурсному відборі, що проводить НаУКМА.

25 липня - 02 серпня - проведення у НаУКМА вступних випробувань

Для докторантів:

21 серпня  - початок прийому документів до Докторської школи імені родини Юхименків*

 

*Більше про Докторську школу імені родини Юхименків можна дізнатися в інтерв’ю з першим директором та одним із активних провідників реформи аспірантури в Україні Михайлом Винницьким.

Вступна кампанія продовжується. Бажаємо абітурієнтам спокою, впевненості, терпіння та, звісно, успіхів!

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-1, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна