Літня могилянська урбаністика

 

3-9 липня Центр урбаністичних студій НаУКМА провів у Могилянці міжнародну літню школу «Феміністичний урбанізм / урбаністичний фемінізм: принципи ґендерно-чутливого планування».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У сучасному місті перетинаються й взаємодіють незліченні – і дуже різні – інтереси його мешканців, які не є однорідною «масою», адже відрізняються за статтю, віком, способом життя, етнічною приналежністю, можливостями і потребами тощо. Створювати міське середовище, в якому будуть втілені спільні для всіх людські цінності і, водночас, враховані розмаїті потреби різних груп мешканців міста – завдання сучасного містопланування. Одна із основ такого підходу – це ґендерно-чутливе планування. Але і щодо ґендеру, і щодо фемінізму у нашому суспільстві досі існує чимало упереджень. Тим важливіше не лише виробляти академічне знання у цій галузі, а й поширювати його серед тих, хто формує міське середовище, впливає на нього, ухвалює рішення. Саме з цього ми виходили, задумавши міждисциплінарну літню школу на тему ґендерно-чутливого містопланування, до участі в якій запросили архітекторів, соціологів, культурологів та представників і представниць міського управління та самоврядування.

 

Метою літньої школи було не лише дати учасницям і учасникам ознайомитися з базовими принципами ґендерно-чутливих підходів до планування міста і його територій, а й сприяти інституційним змінам – поширенню ґендерно-орієнтованого підходу до містопланування як важливої складової сталого розвитку міст.

 

Партнерами Центру урбаністичних студій виступили Національний університет «Києво-Могилянська академія» та Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні, яким ми висловлюємо щиру подяку за ідейну, організаційну та фінансову підтримку.

 

На конкурсній основі до участі у школі було відібрано чотирнадцять учасників, а насправді – тринадцятьох учасниць й одного учасника: чоловіків, які зголосилися на конкурс, було лише двоє… Втім, ця нерівність у складі зовсім не відчувалась – від самого початку було очевидно, що, хоч би якою була ґендерна приналежність, у всієї групи була однаково сильна мотивація і бажання навчатися й ділитися досвідом. А ділитися нашим «школяркам» і «школяреві» таки було чим: у літній школі брали участь люди з різними професіями – архітекторки, соціологині, дослідниця-географ, культурологиня, фахівчині з програмної інженерії та маркетингу, проектний менеджер та громадські активістки. Крім того, учасниці й учасник були не лише з Києва, а й з Полтави, Гадяча, Запоріжжя та Львова, тож у спілкуванні обмінювалися ще й досвідом «з місця». Хоч на навчання було запрошено колег тільки з України, школа була, по суті, міжнародною: з трьох тьюторів двоє були з США (др. Ешлі Бігем, архітекторка і викладачка Коледжу Таубмана з архітектури й містопланування, Мічиганський університет, та проф. Роман Цибрівський, географ з університету Темпл, Філадельфія, США), а одна – наша могилянська колега, соціолог, кандидат наук Тамара Марценюк.

 

Семиденна програма літньої школи складалася з семінарів і лекцій для учасниць/ка, а також чотирьох відкритих лекцій в рамках публічної програми. І тут, як і у відборі учасників, було застосовано міждисциплінарний підхід: програма була спрямована на те, аби поглянути на тему «ґендер і місто» з різних позицій – соціології, географії, архітектури, літературознавства тощо.

 

Чільну публічну лекцію програми – «Ґендеризовані міста: долаючи бар’єри» прочитала професор Меріон Робертс з Вестмінстерського університету (Лондон, Велика Британія).

Відеозапис лекції – за посиланням

З презентацією, якою проф. Робертс супроводила лекцію, можна ознайомитись тут.

 

Публічні лекції також прочитали професорка-літературознавиця з НаУКМА Віра АгеєваЖіночий простір у модерністському місті»), Роман Цибрівський, професор з університету Темпл, що у Філадельфії («Перероблення Токіо: соціальні аспекти у плануванні глобального міста») та Оксана Кісь, співробітниця Інститут народознавства НАН України (Львів) і президентка Української асоціації дослідників жіночої історії ("Простір (не)дружній до жінок: сексистська реклама у місті»).

«Рамку» лекційної програми задала Світлана Шліпченко, керівниця наукових програм Центру урбаністичних студій НаУКМА, із темою «Ґендеризовані міста: люди, споруди, архітектура».

Світлана Гаращенко, національна експертка проекту «Ґендерно-орієнтоване бюджетування в Україні» розповіла про ґендерно-чутливе та партисипативне бюджетування.

Тьютори Тамара Марценюк, Роман Цибрівський та Ешлі Бігем не лише працювали з групами, а й спільно провели семінари з методології дослідження та прочитали для учасниць і учасника школи додаткові лекції: Роман Цибрівський – про соціальну топографію міста, Ешлі Бігем – про принципи ґендерно-орієнтованого містопланування.

 

Заняття у школі тривали щодня з 10-ї ранку аж до 9-ї вечора двома мовами – українською й англійською (без перекладу).

А ще треба було вивчити наперед визначену ділянку (ми запропонували для дослідження Житній ринок і територію навколо, Поштову площу і частину Контрактової) і під керівництвом тьюторів зробити груповий проект. Впоралися, і глибина аналізу та якість проектів перевершили очікування і справді дуже приємно вразили всіх – і тьюторів, і організаторок (колектив Центру урбаністичних студій – суто жіночий), але в першу чергу – самих учасниць і учасника.

 

Презентації проектів можна переглянути за посиланням.

Відповідаючи на запитання підсумкової анкети, що їм найбільше сподобалося під час літньої школи, наші колеги відзначили міждисциплінарність та «людиноцентричність» програми, а також дружню, домашню атмосферу (тут – окрема подяка Музею КМА та Бібліотеці ім. Антоновичів).

А на запитання, чи зацікавлені брати участь у таких школах у майбутньому, більшість відповіли однозначно: «Так». Але для того, аби побачитись знову, не доведеться чекати рік: восени має відбутися публічна презентація проектів, розроблених під час літньої школи.

 

Інформація підготовлена Центром урбаністичних студій НаУКМА

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна