Надзвичайний і Поважний Посол США зустрілася зі студентами Могилянки

 

08 листопада у Могилянці відбулася зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Марі Йованович зі студентами НаУКМА.

 

 

Пані Посол зосередила свою увагу на темі американсько-українських відносин, зокрема, на причинах потужної підтримки України з боку США.

«На мою думку, українсько-американські відносини зараз сильніші, ніж будь-коли», - ділиться пані Марі. Одна з причин – це протистояння України з Росією, яке давно вже стало геополітичним фактором. Але це не єдина причина покращення двосторонніх відносин наших країн, яке ми спостерігаємо останнім часом. У 2014 році американці побачили, як на український Майдан вийшли люди, що вимагали демократичних свобод, поваги до своєї гідності, дотримання законів, знищення корупції, дієвих реформ. Американці розуміли це прагнення, тому що це ті цінності і принципи, на яких збудована і їхня країна.

 

Під час зустрічі говорили і про реформи, важливі для України – в інституційній, економічній, суспільній сферах. Пані Посол закликала подумати про те, якою студенти хочуть бачити країну через кілька десятків років, якою має бути країна, в якій зростатимуть їхні діти. Зараз для України відкривається безліч можливостей, процеси реформ будуть тривати довго, і їх результат великою мірою залежить від кожного з нас, від наших лідерських якостей та прагнення покращувати ситуацію в рідній країні. Пані Марі підкреслила, що, з огляду на потенціал України та її молодого покоління, вона бачить майбутнє України дійсно оптимістичним.

 

Частина зустрічі відбувалася у форматі питань-відповідей. Студенти запитували, як у поточній ситуації будувати дипломатичні зв’язки з Росією; на яких основних напрямках діяльності зосереджене Посольство США в Україні; які умови були б задовільними і привабливими для американських інвесторів в Україні; як можна пришвидшити зміни на інституційному рівні; чи підтримує Посольство проекти реформ у сфері вищої освіти тощо. Дискусія була цікавою і змістовною. Студенти були раді досвіду поспілкуватися з Надзвичайним і Повноважним послом в Україні.

 

Власне, дамо слово їм:

"Дуже позитивні враження від цієї зустрічі. Це дало якусь мотивацію працювати й жити в Україні, розуміння, що треба робити все якнайкраще для того, щоб і наше, і наступні покоління змогли жити в кращій країні. Тобто це дало мотивацію не залишати свою країну, просто їхати за кордон за якимось досвідом, потім повертатися і творити тут. Зараз такі часи, що всі думають, як все дуже погано: війна корумпція, і одна людина нічого не може зробити...

Ця зустріч дала зрозуміти, що є можливості для змін і дій, якщо дуже сильно захотіти". Марушенко Анастасія (ФПрН, фізика)

"Такі зустрічі у Могилянці, в Києві – це дуже добрий і корисний досвід. Але, напевно, було б чудово також, якби представники дипкорпусу (і не тільки США) змогли поїхати в більш віддалені регіони України – області, райони. Щоб проводили, можливо, зустрічі українською, якщо там їх не розуміли би. Сподіваюсь, що подібні програми колись будуть. Насправді, слухав з задоволенням. Дуже оптимістичний погляд". Денис Терещенко (ФСНСТ, політологія)

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-2, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна