Публічні дискусіі за участю професора-емерита Шауля Штампфера

15 і 16 листопада, 18.00, Музей НаУКМА

 

Магістерська програма з юдаїки в НаУКМА, Єврейський університет у Єрусалимі, Українська асоціація юдаїки запрошують на публічні дискусії, де доповідачем буде Шауль Штампфер – професор-емерит із історії радянських і східноєвропейських євреїв, колишній завідувач кафедри єврейської історії Єврейського університету в Єрусалимі.

 

15 листопада

«Чи наверталися хозари на юдаїзм?»

 

Доволі поширена думка про те, що всі хозари або принаймні якась їхня частина у ІХ–Х століттях навернулася на юдаїзм. Однак, уважний аналіз джерел свідчить, що деякі з текстів є псевдоепіграфічними, а решта — сумнівними. Численні ранньосередньовічні пам’ятки, у яких ідеться про хозар, жодним чином не згадують їхнє навернення. Результати археологічних розкопок також його не підтверджують. Це наштовхує на думку, що такий факт узагалі не мав місця.

Дискутант:

Олег Бубенок – завідувач відділу Євразійського степу Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України, професор кафедри історії НаУКМА.

Модератор:

Віталій Черноіваненко – президент Української асоціації юдаїки, доцент кафедри історії НаУКМА.

 

16 листопада

«Чому цифри важливі? Доля українських євреїв під час Хмельниччини»

 

Питання про кількість євреїв, які загинули або врятувалися під час подій 1648 року, викликало численні дискусії. Проблема полягає у несумісності оцінок науковців із даними, що наводяться у хроніках сучасників повстання. Методи демографічного аналізу дозволяють довести, що загинуло близько половини з приблизно 40 тисяч місцевого єврейського населення. Ті, хто вижив, зазвичай поверталися до своїх домівок і відбудовували їх. Хоч ці цифри й одержано шляхом суто умоглядних побудов, вони виглядають цілком імовірними.

Дискутантка:

Наталя Яковенко – професорка кафедри історії НаУКМА.

Модератор:

Сергій Гірік – вчений секретар Української асоціації юдаїки, викладач кафедри історії НаУКМА.  

 

Адреса:

м.Контрактова площа,

вул. Сковороди, 2

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна