Вшанування 85-х роковин Голодомору

27 листопада, 16:30, Американська бібліотека ім. В. Китастого

За даними Українського кризового медіа центру, у 1932-33 роках в Україні щогодини помирало 1 440 людей, щодня - 34 560 людей, було знищено 4,5 мільйонів українців.

Запаліть 25 листопада Свічку Пам'яті разом з усією Україною о 16:00.

 

До відзначення 85-х роковин Голодомору у Могилянці пройде показ документального фільму про Джеймса Мейса, американського історика, дослідника українського Голодомору, журналіста.

Режисер-документаліст Ірина Шатохіна та ведучий і історик Юрій Шаповал відобразили власне бачення цієї непересічної особистості та люб'язно погодилися представити фільм у стінах Києво-Могилянської академії.

Джеймс Мейс походить з США, однак останні роки мешкав у Києві та викладав студентам Національного університету «Києво-Могилянська академія». Був автором звіту комісії Конгресу США з вивчення Голодомору 1932-1933 років. Саме він започаткував традицію вшановувати жертв Голодомору акцією «Запали свічку» в останню суботу листопада.

Частина фільму була відзнята на території Академії; у бібліотеці НаУКМА зберігається колекція книжок, науковий архів, а також обладнано меморіальний кабінет Джеймса Мейса.

На перегляді будуть присутні Ірина Шатохіна, авторка документальних стрічок, та Юрій Шаповал, історик, ведучий історичних передач. Спільно вони написали сценарій документального фільму «Джеймс Мейс. Траекторія долі», тож після показу присутні зможуть поспілкуватися з авторами фільму.

 

Щиро запрошуємо у понеділок усіх, хто цікавиться історією та дослідниками Голодомору, до Американської бібліотеки ім. В. Китастого.

Вхід вільний.

Просимо зареєструватися для перегляду фільму.

Адреса:

вул.Волоська, 8/5, 4 корп., 1-й поверх.

 

Також на цьому тижні, 20 листопада, в Культурно-Мистецькому центрі НаУКМА зі студентами зустрілася всесвітньовідома журналістка, історик, лауреат Пулітцерівської премії Ен Еплбаум. 

 

Під час зустрічі Ен Еплбаум розповіла про головну тему своєї нової книги "Red Famine: Stalin's War on Ukraine" – голод в Україні 30-х років. Але починає вона свою працю з 1917-го року, бо Голодомор, на думку дослідниці, мав свої передумови – по суті, він став відповіддю Сталіна на боротьбу українців за власну незалежність і суверенність. І все ж, знищити національну ідентичність українців не вдалося. «Пам’ять про голод була придушена, але зараз українці можуть обговорювати і минуле, і майбутнє в таких інституціях, як Києво-Могилянська академія. Ви можете реконструювати минуле, і ви можете створювати (майбутнє)», - зазначила Ен Еплбаум.

 

Відеозапис зустрічі з Ен Еплбаум зі студентами в Києво-Могилянській академії можна переглянути на Могилянському youtube-каналi за посиланням.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна