У НаУКМА відбулася лекція Владислава Троїцького

«Коли людина займається творчістю – вона подібна до Бога»

 

«Вам цікаво жити?», «Коли ви були востаннє з собою?», а також багато інших філософських питань поставив могилянській спільноті 23 листопада режисер, творець таких відомих культурних проектів як «ДахаБраха», «ГОГОЛЬFEST», «Dakh Daughters», театру «ДАХ» Владислав Троїцький.

 

 

Захід був організований за ініціативи викладача кафедри «Зв’язків з громадськістю» Вадима Наумова та студентів першого курсу магістерської програми «зв'язки з громадськістю» в рамках новоствореного студентського проекту «Платформа МІ-17».

Поспілкуватися з Владиславом Троїцьким завітало близько 70 студентів. Творець гурту «ДахаБраха», та «ГОГОЛЬFEST» під час лекції-бесіди торкнувся багатьох як філософських, так і практичних тем, що стосуються творчості та реалізації культурних проектів.

Зокрема Троїцький закликав студентство більше цікавитися сучасною українською культурою задля посилення власної самоідентифікації, а також просування вітчизняної культури: «Якщо ми не можемо назвати українські таланти, тоді і закордоном їх ніхто не буде визнавати».

 

Також митець наголошував на важливості для молоді бути більш креативними, виходити з зони комфорту та творити, незважаючи ні на що, навіть на відсутність матеріальних ресурсів: «Ви можете зняти фільм і на мобільний телефон. Головна проблема: а вам є що сказати?».

Розповідаючи про власний досвід створення культурних проектів «ДахаБраха», театру «ДАХ», «ГОГОЛЬFEST», Троїцький звернув увагу, що все це постійно супроводжувалося потраплянням в зону чогось незвіданого, неприйняття та критики з боку оточуючих, але це те, що змушувало розвиватися, творити і ставати успішним.

 

Також пан Владислав під час лекції згадав проблеми українського суспільства. На його думку, Україна потребує виникнення «неінфантильних людей, які не чекатимуть, що хтось щось за них зробить».

Він звернув увагу, що в українців не вистачає культурної самоідентифікації, яка є, наприклад, в Франції чи Німеччині що перетворює нашу країну в об’єкт геополітичної гри. Не оминув своєю увагою Троїцький і феномен Гоголя, він розповів студентам, в чому його унікальність та цінність для української і світової культури. Він відзначив, що Гоголь мав надзвичайний талант «писати російською мовою в українському стилі» та передавати колоритні образи української культури.

 

Матеріал підготувала Шаповаленко Ольга (МП-1, зв'язки з громадськістю).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна