Заява академічної спільноти

Її оприлюднив Центр досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства

У зв’язку з публічними заявами, в яких висловлюється стурбованість згортанням академічної свободи в НаУКМА, ми, що нижче підписалися, вважаємо за потрібне висловити свою позицію.

Поняття академічної свободи, яка є сутністю інтелектуального життя, – це передовсім свобода досліджень та свобода оприлюднення їхніх результатів, свобода вибору студентами курсів лекцій викладачів. Академічна свобода нерозривно пов’язана зі свободою слова, і з відповідальністю за цю свободу.

 

 

Свобода висловлювання і свобода творчих пошуків, якщо вони не порушують прав інших, не можуть підлягати обмеженням. Водночас, згідно з Ерфуртською декларацією, університет – це відповідальна і згуртована спільнота, а не анархічне товариство. У своїй діяльності університетські підрозділи, викладачі, студенти мають керуватися академічним етосом та підпорядковувати йому власні та групові інтереси. Академічний етос – це й необхідність дотримуватися академічних стандартів, в рамках яких ведуться наукові роботи, навчальний процес.

В НаУКМА проводиться щодня багато заходів, які не підлягають жодній регламентації – світоглядній, конфесійній, політичній тощо. Ця внутрішня автономія є частиною іміджу НаУКМА як простору академічної свободи. Саме розмаїття інтелектуальної пропозиції та різноманітні дискусії в університеті стали його візитною карточкою. Організатори заходів, маючи повну автономію і переслідуючи різні цілі, водночас розуміють свою відповідальність перед академічною спільнотою.

Ми переконані, що університет об’єднує фундаментальна система цінностей: розділяючи її, ми вважаємо, що звинувачення у згортанні академічної свободи, адресовані керівництву НаУКМА є необґрунтованими. Віримо, що готовність до конструктивного діалогу усіх зацікавлених сторін, продемонструє зріле розуміння академічної свободи в НаУКМА.

Мирослава Антонович, завідувачка кафедри міжнародного права і спеціальних правових наук НаУКМА

Тарас Возняк, редактор Незалежного культурологічного журналу «Ї», Голова правління українсько-польського фонду ПАУСІ, Львів

Олексій Гарань, професор, науковий директор Школи політичної аналітики

Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини

Мирослав Маринович,віце-ректор Українського католицького університету, колишній політв’язень

Мирослав Попович,академік

Костянтин Сігов, директор Центру європейських гуманітарних досліджень НаУКМА

Леонід Фінберг, директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства НаУКМА

Наталя Яковенко, доктор історичних наук, професор кафедри історії

 

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна