Вийшла друком нова книга Максима Яременка

 

Книгу викладача кафедри історії НаУКМА, доктора історичних наук Максим Яременка «Перед викликами уніфікації та дисциплінування: Київська православна митрополія у XVIII столітті» нещодавно надрукувало видавництво УКУ у серії «Київське християнство».

 

Її головною темою є розповідь про те, як у XVIII ст. відбувалася інкорпорація Київської православної митрополії до складу новоствореної уніфікованої імперської синодальної Церкви.

 

У своїй рецензії на книгу доктор історичних наук, професор Юрій Волошин стверджує, що дослідник у своїй роботі руйнує багато стереотипів. Зокрема, йдеться про доволі міцно вкорінене твердження, що після зміни у 1686 р. Київською митрополією свого підпорядкування з Константинополя на Москву, церковне життя в Україні було перебудоване за московським зразком, а всі «національні» традиції знищені. Дослідник підважує це емпірично, шляхом ретельного дослідження внутрішнього життя церкви, а також пробуючи відповісти на питання, яке, як видається, до нього ще ніхто не ставив: наскільки успішними були процеси якісного перетворення української церкви на частину синодальної?

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна