Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні зустрівся зі студентами Могилянки

20 березня в Могилянці у рамках курсу «Сучасна економічна політика України» відбулася лекція Посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля на тему «Ukraine’s cooperation with Germany».

 

Зустріч була відкрита для всіх охочих і проходила англійською мовою.

 

Ернст Вольфганг Райхель – німецький дипломат, навчався в Рейнському університеті Фрідріха Вільгельма в Бонні. В 2011-2013 роках він був Надзвичайним і Повноважним Послом ФРН в Косово, а з 2016 займає аналогічну посаду в Україні.

Під час зустрічі Ернст Райхель говорив про співпрацю Німеччини та України, про двосторонні економічні та торговельні відносини України з Євросоюзом і Німеччиною зокрема. Також Посол згадував про фінансування нашої держави через Європейські інституції, про макроекономічну допомогу для уряду та про інвестиції до нашої крани.

Зокрема, розповідаючи про фінансову допомогу Україні, пан Ернст розказав, що МВФ вкладає гроші в Україну і це є важливим для фінансових ринків та інвесторів, а також, що саме зі співпрацею з МВФ пов’язаний вихід на ринок облігацій. Крім того, Посол згадав, що Німеччина окремо фінансує деякі проекти і що нині ФРН для України є одним із перших економічних партнерів. Ернст Райхель також наголосив на важливості для України співпраці з іншими державами. Зачепили і тему політики, бо вона ж нерозривно пов’язана з економікою. Наприклад, Україна не отримала частину макроекономічної допомоги через невиконання домовленостей зі впровадження нових реформ. Реформи, які підтримує МВФ і Німеччина, але які ніяк не відбудуться в Україні. Одна з ключових реформ, які необхідно запровадити, яка є частиною цих умов, і про яку згадували й інші Посли, які відвідували Могилянку раніше, – це створення антикорупційного суду. На жаль, проблема корупції в Україні, на найвищих рівнях зокрема, залишається надзвичайно актуальною і гальмує всі процеси економічного розвитку.

 

Після виступу Посла почалася секція питань і відповідей. Студенти активно цікавилися економічними та політичними питаннями, користуючись нагодою почути думку людини з іншої країни про ситуацію в Україні та зовнішню і внутрішню політику, яку проводить наша держава.

Студенти поділилися своїми враженнями про зустріч.

Василь Новак (4 курс, економічна теорія):

«Подія була цікава. Зустріч з Надзвичайним і Поважним послом ФРН – це завжди цікаво. Звісно, Німеччина – одна з лідерів в Європейському регіоні, тому було цікаво почути його позицію. Дещо нове для себе дізнався. Але в нас все ще багато проблем. І про це згадують при всіх зустрічах іноземні посли. Ці проблеми є важливими і для українців, але, на жаль, поки ми їх вирішити не спромоглись».

 

Зоряна Лебедівна (4 курс, політологія):

«По-перше, дуже цікаво, що Посол насправді зацікавлений в Україні, дуже багато знає – не тільки поверхових речей, а й глибших про те, що у нас відбувається. При цьому було видно, що це людина, якій важливіші інтереси своєї держави, і в Україні він і просуває інтереси своєї країни, це зрозуміло. Деякі речі він дуже гарно роз’яснив і дуже приємно, що це людина відкрита, привітна і готова відповідати студентам».

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-2, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна