Відбувся міжнародний семінар на тему «Вплив громадянського суспільства на впровадження антикорупційних реформ в Україні»

anti corruption

anti corruption

30 березня у Києво-Могилянській академії відбувся міжнародний науково-практичний семінар на тему «Вплив громадянського суспільства на впровадження антикорупційних реформ в Україні».

 

Семінар розпочався з презентації професора Лейденського університету Макса Бадера, який представив дослідницький проект на тему «Громадянське суспільство проти корупції в Україні: політична роль, стратегії адвокації та вплив».

У ході свого виступу Макс Бадер наголосив на тому, що корупція в Україні є одним із головних факторів владної асиметрії, нерівності та політичної ізоляції. Попри це, на думку дослідника, з 2014 року умови для ефективної боротьби з корупцією в Україні значно покращились, що посилило інтерес Міністерства закордонних справ Нідерландів до більш глибокого дослідження та підтримки антикорупційного лоббі збоку громадянського суспільства України. Звідси виникла ідея створити проект для дослідження політичної ролі, стратегії дій та характеру впливу громадського сектору у сфері протидії корупції.

Таким чином, важливість проекту полягає у тому, що він дозволить зрозуміти, які саме фактори обумовлюють успіх або невдачу антикорупційної активності в Україні. Це, в свою чергу, відкриє можливості для більш визначеної та цілеспрямованої підтримки антикорупційних громадських організацій та/або ініціатив з боку закордонних донорів.

 

Після доповіді Макса Бадера слово було передано президенту Києво-Могилянської академії Андрію Мелешевичу, який виступив з презентацією «Історія академічного дослідження корупції».

У рамках презентації були окреслені головні історичні етапи академічного дослідження корупції у світі. Зроблено висновок, що корупцію як суспільно-політичний феномен науковці почали досліджувати лише в останні десятиріччя, в той час як до того тема корупції та боротьби з нею оминала увагу суспільствознавців.

За словами пана Мелешевича, це факт вкотре підкреслює важливість комплексного та усестороннього вивчення явища корупції, причин його виникнення, розповсюдження та можливих наслідків.

 

Семінар було продовжено у формі дискусії з українськими експертами та представниками відомих громадських організацій, що функціонують у сфері боротьби з корупцією в Києві та регіонах. Зокрема, в обговоренні взяли участь: професор НаУКМА, директор з наукового розвитку ГО «Центр політико-правових реформ» Микола Хавронюк; голова правління ГО «Transperancy International Ukraine» Андрій Марусов; голова ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександр Дрік; виконавчий директор ГО «Центр протидії корупції» Дарина Каленюк; операційний директор ГО «Transperancy International Ukraine» Андрій Боровик; представник ГО «Центр локального самоврядування» Володимир Петраковський; експертка групи з реформи органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ Марина Цапок; представник ГО «Центр локального самоврядування» Олександр Лємєнов; аналітик ГО «Антикорупційний штаб» Антон Марчук; виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик; аспірант кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого Андрій Білецький.

 

Експерти, дослідники та активісти поділилися своїм практичним досвідом та розповіли, з якими викликами стикається громадянське суспільство та громадські організації у сфері боротьбі з корупцією в Україні. Семінар було закінчено підбиттям підсумків стосовно механізмів покращення роботи антикорупційних громадських організацій, а також необхідності створення більш тісної мережі ГО в Україні.

 

Зазначимо, що захід було реалізовано за підтримки NWО (Netherlands Organisation for Scientific Research), Лейденського університету та ACREC (Anti-Corruption Research & Education Centre).  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна