Святослав Вакарчук зустрівся зі спільнотою Могилянки

valarchuk

valarchuk
Поки, попри спростування Святославом Вакарчуком у офіційному відеозверненні бажання балотуватися в Президенти, вся Україна продовжує обговорювати таку перспективу, студенти Могилянки обговорюють інші слова співака. Адже під час зустрічі з музикантом 4 квітня у стінах Києво-Могилянської академії одне з останніх питань, на які довелося відповідати пану Святославу, було про те, чи не хотів би митець стати викладачем Могилянки. Співак відповів, що не впевнений, наскільки відповідає вимогам Могилянки до потенційних викладачів, проте в цілому, якщо б він міг розказати щось корисне для студентів, це могло б бути цікаво. Залишимо це питання для роздумів пану Святославу та адміністрації нашого університету і поговорімо про саму зустріч.

 

Під час перебування у Стенфордському університеті президент Києво-Могилянської академії Андрій Мелешевич зустрівся зі Святославом Вакарчуком та запросив відвідати Могилянку. І вже 4 квітня у заповненій актовій залі Києво-Могилянської академії лідер гурту «Океан Ельзи», громадський діяч, кандидат фізико-математичних наук Святослав Вакарчук зустрівся зі спільнотою Могилянки.

 

Відкриваючи зустріч, Андрій Мелешевич зауважив, що співак уже не вперше виступає у Могилянці, проте цього разу виступ буде зовсім іншого формату. Андрій Мелешевич також подякував музиканту за попередні виступи: «Я хотів би подякувати, оскільки ті кошти, які збиралися з виступів пана Святослава, дуже серйозно допомогли в розвитку Києво-Могилянської академії». Президент Могилянки вручив гостю подарунки: книгу «Київський атеней» – видавничий проект KMBS/РОДОВІД – та світшот з могилянською символікою від КMA gift shop.

 

Святослав Вакарчук поділився думками з приводу нинішньої ситуації в нашій державі та майбутнього України. На прикладі розвитку інших країн, пан Святослав розповів, яким він бачить шлях України до майбутнього – Україна має пройти свій унікальний шлях, але не винаходячи заново велосипед, а використовуючи найкращі здобутки інших країн, які вже схожий шлях пройшли.

 

«На мою думку, я не дарма зустрівся з вами сьогодні саме тут, в Могилянці. Тому що такі університети, як Могилянка, мусять стати центрами нової України», - сказав пан Святослав. А ще наголосив на тому, що окрім нас, ніхто не буде щось робити для нас. Тому, якщо ми хочемо більше, то мусимо і більше віддавати: «Люди, яким потрібно більше від життя, отримують більше, але на них накладається відповідальність», - сказав співак. Наприкінці свого виступу він побажав менше звертати увагу на повсякденні труднощі, які будуть завжди, а натомість поставити великі, далекі цілі і уявити себе в кінці цього шляху: «І запитайте себе: ви задоволені тим, що сталося? Ви пишаєтеся собою? Чи вам соромно і неприємно? І виберіть правильний шлях» - завершив Святослав Вакарчук.

 

Опісля ще близько півтори години гість Могилянки відповідав на питання аудиторії. Чимало інших тем зачепили в розмові: і творчість, і юнацькі мрії, і відмінності між Україною та іншими країнами, і проблеми та перспективи освіти в нашій державі.

 

Ми наведемо деякі тези, на яких Святослав Вакарчук наголошував неодноразово:

«Розпач і злість – погані порадники в ситуації, коли ви шукаєте вихід. Якщо ви шукаєте вихід, найкращими порадниками є розум, впевненість, енергія і кожноденна праця – над собою і навколо себе».

 

«Коли ми говоримо про вищу освіту, я вважаю, що нам потрібно збільшувати вагу університетів як дослідницьких центрів. В нас існує достатньо штучний, я б сказав, радянський поділ між академією наук і університетською наукою. Академії наук існують в багатьох країнах. Але функцію, яку вони виконують в Україні, вони майже ніде не виконують. Університети, в яких є викладачі, які спілкуються зі студентами, коли вони займаються наукою кожного дня, мають більше можливостей поділитися цим зі студентами. І це більш автентичний обмін знань, ніж коли людина просто читає лекцію, тому що це її робота».

 

Щирість та відвертість співака, різноманітність і глибина питань створювали атмосферу відкритості і тісного зв’язку між усіма присутніми в залі. Пан Святослав не раз спускався у зал, потискав руки студентам, які раді були нагоді побачити його ближче. А наприкінці одна зі студенток вирішила зробити те, чого сьогодні не збирався робити Святослав Вакарчук – заспівати. «… І я на небі, мила моя, на небі, відколи тебе знайшов» – залунало в залі, і звісно ж співак не міг утриматися і підспівав сміливій дівчині та всьому залу.

 

Після події співак написав у своєму твіттері:

«Дякую @NaUKMA та спеціально її президенту Андрію Мелешевичу за гостинний прийом у Могилянці сьогодні (чи то вже вчора ;))

Підняли настрій, зарядили енергією,та заставили задуматися. Все в одному!»

 

Ми також дякуємо Святославу Вакарчуку за цю зустріч і бажаємо успіхів у творчому та громадському житті!

 

Фото з події можна переглянути за посиланням: https://goo.gl/DJVQNP

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна