У Могилянці відбувся концерт української хорової музики у виконанні Народної хорової капели «Почайни»

 

25 квітня у Музеї НаУКМА народна хорова капела «Почайна» виступила з концертом, присвяченим видатному українському композитору Миколі Леонтовичу. Диригував художній керівник колективу, народний артист України, Олександр Жигун.

 

 

Почали з молитви – «Святий Боже, святий кріпкий» Артемія Веделя. Майстерне поєднання різних голосів і музичних партій представників різних поколінь і різних статей дивувало і заворожувало. Якби художній керівник колективу не сказав, що більшість учасників не мають музичної освіти, про це не можна було б навіть подумати. Любов до музики і до своєї справи та наполеглива праця творять надзвичайні речі, якими не можна не захоплюватися.

У програмі були твори Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Миколи Лисенки, Михайла Вериківського, Бориса Лятошинського.

Чимало для глибшого розуміння музики, епох, в яких вона писалася та композиторів, які її творили, дали невеликі інформаційні коментарі Олександра Жигуна між музичними композиціями.

Тож концерт приніс не тільки радість спостереження, а й радість пізнання.

 

Закінчили концерт також молитвою. «Боже великий, єдиний, Нам Україну храни».

 

Народна хорова капела ”Почайна” існує від 1986 року.

Засновник хорової капели та її незмінний художній керівник Олександр Жигун згадує, що ідея виникла ще коли працював на заводі головним технологом. «Зародилось, бо хотілось співать. – розповідає пан Олександр. – Я вже закінчив інститут, а продовжувати це треба було, бо без цього я не міг жити. Ми тоді називались заочний хор. Раз у тиждень збиралися. Я розписував ноти, все це розводив, потім збирались, і от уже 35 років ніяк не розійдемося». Тоді в колективі співали переважно інженери, робочі. «А потім була Замостян у нас, і вона нас запросила», – згадує засновник хорової капели.

Олена Замостян з часу відродження Могилянки до 2006 року була незмінним директором Культурно-мистецького центру НаУКМА. Вона підтримувала творчі колективи і співпрацювала з ними.

Так, з 1995 року хорова капела існує при Києво-Могилянській академії. Зараз записано вже 52 компакт-диски з виконанням хорової капели. У репертуарі колективу дуже багато маловідомих, прем’єрних творів. Серед них не менше десятка – це світові прем’єри. Для того, щоб знайти такі маловідомі твори, за словами пана Олександра, потрібно багато працювати. «В музеях, в архівах багато працюю, – розповідає керівник капели. – Обираю спочатку композитора, а потім розшукую. Караманова ми знайшли, Веделя практично перші виконали, Богуслава Мартіну (чеський композитор), Отара Тактакішвілі (грузинський композитор). У нас багато прем’єр. Світових, звичайно, менше – це, наприклад, багато творів Караманова. Навіть у палаці Україна ми виконали його «Симфонічне Євангеліє». Ніхто не вірив, що це можливо».

Хорова капела виконує зокрема й маловідомі твори композиторів, причетних до історії Києво-Могилянської академії, її давніх учнів та випускників. Художній керівник Олександр Жигун хоче, щоб до капели долучалося більше студентів. «Подивіться, яка цікава програма, – закликає він. – Важка, звичайно. Це не так просто, як здається: «Ах, як легко, як гарно, як ллється». Це надзвичайно велика праця. І сюди ходять люди, які розуміють, для чого це». Основною метою діяльності хорової капели пан Олександр вважає виховання людей, виховання українського народу, виховання культури. «Народ, який немає вокально-симфонічної музики – який не виконує кантати, симфонії – це безкультурний народ», – стверджує він.

 

І якщо після прочитання статті ви вже шкодуєте, що не потрапили на концерт, або ж були на концерті, але захотілося познайомитися з ще якимись музичними творами у виконанні «Почайни», пропонуємо послухати деякі записи з репертуару колективу:

Й. Гайдн "Маріацельська меса", А. Ведель "Літургії Св. Іоана Златоуста"

Л. Керубіні "Реквієм"

М.Вериківський "Дума про дівку-бранку"

"Шевченківські кантати"

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-2, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна