У Могилянці пройшла міжнародна конференція “Розвиток системи цивільного добровільного рятувальництва в Україні”

 

Її організатори - Мальтійська Служба Допомоги України і Мальтійська Медична Служба Польщі у співпраці з Києво-Могилянською академією.

 

 

Конференція зібрала десятки людей з усієї України, щоб обговорити актуальні питання, пов’язані із розвитком добровільного рятувальництва та поділитися досвідом такої роботи у країнах Європи. Адже Україну очкує непростий процес змін у системі добровільного рятувальництва, подальше законодавче унормування цієї сфери.

 

… На два червневих дні площа другого академмістечка Могилянки перетворилася на рятувальний табір – там розташувалися намети із різноманітним рятувальним спорядженням, навчальними засобами, манекенами, на яких можна було попрактикувати надання допомоги. Добровольці-рятувальники детально розповідали всім зацікавленим про різні види спорядження для транспортування пораненої чи хворої людини, особливості надання першої домедичної допомоги у різних кризових ситуаціях.

 

Співрганізатори конференції - Мальтійська Служба Допомоги України і Мальтійська Медична Служба з Польщі - мають величезний досвід організації співпраці державних установ та добровольців-рятувальників, які разом рятують людські життя під час техногенних та природних лих, аварій, тощо.

Як правило, такі служби ефективно співпрацюють з поліцією, швидкою медичною допомогою, пожежною службою. Українські організації волонтерів-рятувальників, які вже активно розвиваються у Івано-Франківську, Києві, Львові, Маріуполі, Запоріжжі та багатьох інших містах, стикаються з бар’єрами у розвитку цієї вкрай важливої для України галузі: брак правових регулювань їх діяльності, стандартів вишколу та спорядження, що утруднює створення успішної моделі співпраці з державними фаховими службами та поміж самими організаціями.

 

На переконання організаторів конференції, хоча порятунок людей в кризових ситуаціях та піклування про їх безпеку належать до завдань держави, кожен громадянин повинен знати, як треба діяти, доки не прибуде фахова допомога. Досвід країн Євросоюзу вказує на те, що важливою підтримкою для державної системи рятувальництва є саме добровільне рятувальництво. Особливої ваги воно набирає у ситуації військових конфліктів, катастроф, стихійних лих, забезпеченні масових заходів. Вишколені добровольці з відповідним спорядженням можуть ефективно підтримати дії професіоналів, надаючи допомогу до прибуття фахових служб.

 

Відкриваючи конференцію, президент НаУКМА Андрій Мелешевич пояснив, чому Могилянка долучилася до цього проекту: «Києво-Могилянська академія завжди була університетом інноваційним. Ледь не всі серйозні реформи, які відбулися в Україні у вищій освіт, були започатковані у НаУКМА. І сьогодні ми підтримуємо процес змін не тільки у вищій освіті, але й у інших галузях. Зокрема, йдеться й про ті реформи, які запроваджуються Міністерством охорони здоров’я. Очевидно, що реформ потребує і медичне рятувальництво, і НаУКМА, у міру своїх можливостей, буде підтримувати цей процес».

 

Нагадаємо, що у Академії у цій царині вже не один рік діє Центр психічного здоров’я та психосоціального супроводу. У Києві, Покровську та Слов’янську на Сході України могилянці проводять навчання волонтерів, вчителів, психологів, соціальних працівників навичкам першої домедичної і психологічної допомоги. У такий спосіб рятувальництво відіграє вагому роль у розвитку психосоціальної стресостійкості місцевих громад.

 

Важливою складовою конференції був обмін міжнародним досвідом. Експерти з України, Італії, Польщі, Німеччини ділилися своїми напрацюваннями у розвитку добровільного рятувальництва у кожній з країни та розглядали шляхи його розвитку в Україні.

Почесі гості - Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, Надзвичайний і Повноважний Посол Мальтійського Ордену в Україні Антоніо Газзанті Пульєзе ді Котроне, в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун – привітали учасників конференції та висловили свою підтримку здійснюваним ними проектам.

 

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло розповів про співпрацю України та Польщі у галузі добровільного рятувальництва та, зокрема, про Центр безпеки громадян: «Ми працюємо в трьох напрямках, пов’язаних з реформою самоврядування та децентралізацією – ключовою реформою в Україні. Ці напрями – система кризового управління (запобігання і порятунок у ситуаціях катастроф), розвиток людського капіталу та підтримка підприємства та приватного сектора (розвиток малого та середнього бізнесу)».

 

На важливості конференції як місця для обміну досвідом та продуктивної дискусії наголосив Антоніо Газзанті Пульєзе ді Котроне, Надзвичайний і Повноважний Посол Мальтійського Ордену в Україні: «На цій конференції ми говоримо про способи допомоги і можливості координувати роботу між різними організаціями з різних країн, про важливість обміну інформацією». Пан Посол наголосив, що саме координація та обмін інформацією між усіма організаціями, які працюють у цій царині на території України, є ключовими для того, щоб зробити їх роботу більш продуктивною. «Обмін інформацією важливий не тільки для того, щоб робити більше, а й щоб працювати якісніше над нашою місією», - підсумував пан Посол.

 

В.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун говорила про стратегічно важливі для нашої держави речі: «Перша допомога - це фундамент культури допомоги у суспільстві, культури довіри і співпраці. Це все краще, що є у людських спільнот, у декількох простих абревіатурах. У світі, де тисячі нещасних випадків щодня забирають тисячі життів, навички першої допомоги є обов’язковим атрибутом цивілізованої людини».

Доктор Супрун зауважила, що бути добровольцем-рятівником - це свого роду акт підписання невидимого суспільного договору. Його зміст максимально простий: я тренуюсь і навчаюсь, щоб у разі, якщо хтось потрапить у біду, я зміг допомогти. Разом з тим, і я розраховую, що, коли допомога потрібна буде мені чи моїх близьких - біля них опиниться людина, яка цінуватиме людське життя так само, як і я, і зможе надати допомогу.

Насамкінець доктор Супрун, говорячи про робочі групи з розробки нових стандартів системи екстреної допомоги при МОЗ України, закликала всіх присутніх робити Україну кращою і поширювати культуру допомоги .

 

Відео брифінгу напередодні конференції можна переглянути тут.

Фото можна переглянути тут.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала Олеся Далебіга, відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна