У НаУКМА відбулася зустріч з очільницею МЗС Королівства Норвегії Іне Еріксен Сьорайде

 

Міністр закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сьорайде відвідала НаУКМА в рамках свого 3-денного візиту до України та виступила із лекцією на тему «Міжнародна політика Норвегії: глобальний погляд із точки зору Європи»

 

Президент НаУКМА Андрій Мелешевич представив пані Сьорайде та подякував за візит до Академії. Він зазначив, що могилянці пишаються тим, що представляють українську університетську спільноту на міжнародному рівні і є прогресивною частиною поступу освітніх та суспільних інновацій.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Іне Еріксен Сьорайде розпочала лекцію із короткого історичного екскурсу та підкреслила, що на сучасному етапі Україну та Норвегію пов’язує тісна співпраця в галузі освіти, енергетики, інвестицій та численні міжособистісні контакти громадян обох країн.

Відповідаючи на запитання студентів щодо рекомендацій Україні на шляху до членства у ЄС, пані міністр зазначила, що не вважає за доцільне рекомендувати конкретні шляхи, адже рішення має приймати український народ. Іне Еріксен Сьорайде зазначає, що Норвегія дуже тісно співпрацює з Європейським Союзом, бо це вигідно та важливо для країни, адже ЄС – це не лише членство, а й фундаментальні цінності, котрі беззастережно поділяють усі члени спільноти. І хоча Норвегія формально не є країною-членом ЄС, але поділяє повагу до демократії, норм права та свободи, як об’єднавчі для всього європейського континенту принципи.ідкреслила, що Норвегія підтримує Україну на шляху змін та реформування. Важливо, на думку пані Сьорайде, аби Україна продовжувала всі розпочаті реформи, а особливо у передвиборчий період. Для українців дуже важлива підтримка Норвегії і у військовому протистоянні з Росією. Так, пані Сьорайде, у рамках свого візиту, відвідала лінію розмежування на Сході. За її словами, вона зробила це, аби люди за межами України не забували про те, що тут, у самому центрі Європейського континенту, відбуваються бойові дії.

 

 

На завершення зустрічі, президент НаУКМА Андрій Мелешевич подарував пані міністру монету, виготовлену до 400-літнього ювілею Могилянки, який Академія святкувала 2015 року. На згадку про свій візит пані Сьорайде подарувала Академії книгу про норвезькі фіорди.

 

Детальний фотозвіт можна переглянути за посиланням.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна