Спільний академічний проект НаУКМА та Університету Індіани в Блумінгтоні (США) отримав грант від Державного департаменту США

 

Завданням проекту є підготовка та підвищення рівня професіоналізму і компетентності фахівців з урядових комунікацій в Україні, для чого планується розробка і впровадження у Національному університеті «Києво-Могилянської академія» трьох академічних програм: магістерської програми з урядових комунікацій, сертифікатної програми для бакалаврів НаУКМА та тренінгової програми для фахівців, які працюють у державних органах та місцевому самоврядуванні.

 

З боку Києво-Могилянської академії у програмі братимуть участь викладачі програми «Публічне управління та адміністрування», Могилянської школи журналістики, кафедр зв’язків з громадськістю, психології та факультету правничих наук. Університет Індіани в Блумінгтоні (США) долучиться до програми викладачами Медіа-школи та Школи державних справ за участі відділу міжнародної співпраці. Проект розрахований на чотири роки. 

 

 

Андрій Мелешевич, президент НаУКМА, зауважив, що уряд кожної держави має виконувати важливу комунікативну функцію – забезпечувати право громадян на доступ до інформації, роз’яснювати суспільству свою політику включно з існуючими проблемами та можливими шляхами їх подолання. Адже більш поінформовані громадяни є більш мотивованими до процесу змін та до участі у виборах зокрема. На жаль, в Україні це належним чином не робиться.

 

«З часу Революції гідності, Україна стала більш дружньою до світової спільноти, більш прозорою до місцевого та міжнародного бізнесу, сьогодні українці мають більший доступ до світу, а світ до України. Однак сприйняття цих реформ різниться всередині України та поза її межами. Так, більшість міжнародних партнерів позитивно сприймає зміни політичного та бізнес-середовища. У той же час український уряд недостатньо та неефективно комунікує зі своїми громадянами, в тому числі, щодо позитивних наслідків реформ. Як провідна українська інституція, яка дала поштовх до творення політичних лідерів, Києво-Могилянська академія запускає нову на теренах України навчальну програму з урядових комунікацій. Вона буде готувати професіоналів, які допоможуть уряду комунікувати з широкою аудиторією та вирішувати проблеми діалогу між ними», - зазначив президент Могилянки.

 

«Урядові комунікації як окремий напрям університетської підготовки майже не представлений ні в Україні, ні в довколишньому регіоні», – повідомив Рассел Валентіно, декан міжнародних справ та науковий керівник, який разом із Бетсі Грейб – деканом Медіа-школи, опікується проектом. «Цей проект дуже пасує Університету Індіани в Блумінгтоні (США), з його давньою історією, дослідницьким інтересом до Центральної та Східної Європи та успішними прикладами співпраці по всьому світі. Україна займає важливе положення у міжнародному просторі, тому потребує створення освітніх програм для нового покоління державних службовців, які матимуть добрі комунікативні навички», – підкреслив професор Валентіно.

 

Декан Медіа-школи Бетсі Грейб зазначила, що нашим двом університетам та нашим країнам є багато чого запропонувати та навчитись одне у одного. Співпраця разом з колегами з НаУКМА буде базуватись на взаємному вивченні проблем стратегічних комунікацій та створенні відповідної навчальної програми – це зараз на часі. Ця програми залучатиме на довгостроковій основі викладачів та студентів з обох університетів.

 

Учасники обох інституцій проводитимуть двотижневі відео-конференції, зустрічатимуться наживо та працюватимуть пліч-о-пліч як в Україні, так і в Блумінгтоні. Також заплановані зустрічі з українськими службовцями із міністерств та органів місцевого самоврядування.

 

Перший набір на магістерську програму НаУКМА з урядових комунікацій та тренінгів для державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування анонсований на вересень 2020 року, а сертифікатної бакалаврської програми - на 2021.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна