У НаУКМА відбулась публічна дискусія «Консолідація суспільства в умовах загострення російської агресії»

 

Представники громадськості, народні депутати та представники органів державної влади, науковці, зважаючи на ескалацію російської збройної агресії, під час зустрічі обговорили пріоритетні заходи для захисту української незалежності. За результатами обговорення було засновано ініціативу «Мережа протидії російській агресії».  

 

  

Києво-Могилянська академія, традиційно, стала найкращим місцем для заснування чудової громадської ініціативи. Могилянці взяли активну участь у заході. Зокрема, професори Сергій Квіт і Олексій Гарань, випускники Ярослав Юрчишин та Арсен Жумаділов. Серед учасників були Віце-прем’єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, уступаючий президент СКУ Євген Чолій, новообраний перший віце-президент Світового конгресу українців Стефан Романів.

 

 «Ми зібрались, щоб створити алгоритм дій: як держава має діяти в сучасних умовах, - зазначив професор Києво-Могилянської Академії Сергій Квіт.

 

Віце-прем’єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила: «Сьогоднішня ситуація є небезпечнішою, ніж у 2014 році. Тому що в 2014 році, коли нас штовхнули до прірви, ми всі розуміли, хто є конкретним ворогом, і ми об`єдналися для того, щоби дати відсіч. Сьогодні найбільший ризик полягає в тому, що можемо втратити пильність у внутрішніх чварах і популізмі, забувши про спільного ворога».

 

Працювали у трьох секціях, поділених відповідно до головних сфер російського втручання: міжнародно-безпековій, інформаційно-гуманітарній та громадській.

 

У міжнародно-безпековій сфері виступили Андрій Левус - голова підкомітету з питань державної безпеки Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, Ганна Гопко - голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах.

 

В інформаційно-гуманітарній сфері напрацювання представили Сергій Висоцький - заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики та Віталій Портніков - український публіцист, письменник і журналіст.

 

Ярослав Юрчишин (випуск 2010, МП «Політологія») експерт у галузі адвокації та боротьби з корупцією, наголосив на необхідності відкриття кінцевих власників ЗМІ, оскільки звільнення інформаційного простору - один з пріоритетів для безпеки держави.

 

Арсен Жумаділов (випуск 2007, БП, ФСНСТ), керівник Відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу, наголосив на важливості підтримки кримських татар: «Українська держава має комплексно підтримувати кримських татар. Ніхто не знає, як розгортатимуться події на півострові. І українська влада, і місцеве населення Криму мають сприяти відновленню територіальної цілісності України».

 

Щодо громадської включеності, діяльність представили Кузан Сергій - заступник керівника ГО «Вільні Люди», Борис Потапенко - голова «Ради українських державницьких організацій світу».

 

За матеріалами «Вільні люди»  

Фото: фб-сторінка Фейсбук «Вільні Люди»

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна