Друге засідання спільної Комісії для дослідження польсько-українських взаємин 1917-21 рр.

 

У НаУКМА пройшло друге засідання спільної Комісії для дослідження польсько-українських взаємин 1917–1921 рр., створеної у березні цього року двома провідними вишами України та Польщі - Києво-Могилянською академією та Варшавським університетом.

 

 

До створення Комісії спонукав підвищений інтерес громадськості обох країн до подій столітньої давнини, що пов’язані з формуванням незалежних Польської та Української держав, їх непростими взаєминами – від протистояння до об’єднання зусиль для спротиву комуністичній агресії. Завданням Комісії є продовження пошуку і вивчення архівних документів для задоволення обопільної потреби української та польської спільноти у поглибленні знань про згадані події. До складу Комісії увійшло вісім українських та вісім польських фахівців-істориків, які досліджують події Української революції та боротьбу польського народу за незалежність. Комісію очолили проф. Владислав Верстюк та проф. Ян Яцек Бруський. Дослідники – члени Комісії збираються двічі на рік почергово в Україні та в Польщі.

 

1917–21 рр. – це не лише період військового протистояння на території Східної Галичини, а й час союзницьких взаємин УНР та новоствореної польської держави. Варшавський договір, або ж Союз Пілсудський - Петлюра був предметом гострих суперечок сучасників. Радянська пропаганда доклала чималих зусиль для того, щоб компрометувати цей союз, а її наслідки відчутні досьогодні. Спільні історичні дослідження цього періоду, які провадять вчені наших університетів сприятимуть знаходженню точок дотику та напрацюванню конструктивних підходів до сторінок спільної історії.

 

У засіданні Комісії взяли участь перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща Ян Пєкло, президент НаУКМА Андрій Мелешевич, Директор Центру східноєвропейських досліджень Варшавського університету, Почесний професор НаУКМА Ян Маліцький.

 

Засідання спільної Комісії розпочалося конференцією «1918: Україна та Польща в сторіччя незалежності». У дуже продуктивному діалозі взяли участь близько тридцяти вчених обох країн, які у часі конференції презентували свої проекти та видання: енциклопедію ЗУНР, енциклопедію Української революції, дослідження, присвячені місцям пам’яті воїнів УНР у Польщі, ролі української еміграції, тощо. Вітаючи учасників конференції, віце-президент НаУКМА з наукової роботи Тетяна Ярошенко, професори Ян Маліцький, Ян Яцек Бруський, Владислав Верстюк говорили про особливу актуальність подібних досліджень, спрямованих на глибокі наукові дослідження важливих сторінок нашої спільної історії, пошук взаєморозуміння та надихаючу співпрацю вчених двох країн.

 

Учасники конференції також узгодили видавничі плани на найближчий рік та проблематику наступних двох зустрічей Комісії, провели рробочий семінар в Центральному державному архіві вищих органів влади України. У рамках двох видавничих серій – «Українсько-польські взаємини 1917–1921 рр. Джерела» та «Українсько-польські взаємини 1917–1921 рр. Розвідки» заплановано наступне:

1. Підготувати фундаментальну джерельну публікацію «Союз Пілсудський–Петлюра. Документи і матеріали». До складу колективу редакторів увійшли: Ян Пісулінський (керівник), Владислав Верстюк, Ян Яцек Бруський, Олег Павлишин, Валентина Піскун та Станіслав Стемпєнь.

2. Підготувати том, до якого увійдуть підготовлені членами Комісії тексти, присвячені історіографії польсько-українських взаємин 1917–1921 рр. з основною бібліографією та тексти, представлені під час конференції. Відповідальним секретарем тому призначено Віталія Скальського.

3. Продовжити роботу над виданням тому джерел та праць, присвячених ставленню місцевого польського суспільства на Наддніпрянській Україні до незалежності України та ставленню місцевого українського суспільства до незалежності Польщі.

4. Звернутися до польських та українських державних архівів щодо сприяння та співпраці в опрацюванні таких тем: Поляки, народжені в Україні у Другій Річ Посполитій (керівник проекту – Влодзімєж Менджецький) та Колекція документів ІІ та ІІІ польських корпусів в українських та польських архівах (головні виконавці: Мацєй Кротофіль та Максим Потапенко).

5. Сприяти виданню тому листування Андрія Лівицького – українського дипломата та прем’єр-міністра в екзилю.

 

Члени Комісії визнали важливим завданням зініціювати написання двох науково-популярних книжок, присвячених темі історії Української революції (польською мовою) та Польщі на порозі незалежності (українською мовою).

 

Наступне робоче засідання Комісії відбудеться в Києві у травні-червні 2019 р., а чергове – у Варшаві, у листопаді- грудні 2019 р. Передбачаються також робочі зустрічі, пов’язані з поточною роботою над виданнями та архівними пошуками.

 

Спільнота Національного університету „Києво-Могилянська академія» висловлює особливу повагу та вдячність професорці, викладачці Варшавського університету та Києво-Могилянської академії пані Олі Гнатюк, за невтомну наукову роботу та надихаючий приклад співпраці.

 

Фотозвіт про події можна переглянути за посиланням.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна