Володимир Єрмоленко отримав премію імені Юрія Шевельова

yermolenko

yermolenko

Найкращим есеїстом 2018 року визнано Володимира Єрмоленка - філософа, доктора політичних наук, викладача НаУКМА. Церемонія нагородження відзнакою імені Юрія Шевельова відбулася 17 грудня в Києво-Могилянській Бізнес-Школі.

 

За результатами голосування членів журі Премії імені Юрія Шевельова Володимир Єрмоленко визнаний найкращим есеїстом за книгу «Плинні ідеології» (видавництво «Дух і Літера»).

 

«Для мене ця нагорода - аванс, - каже Володимир Єрмоленко, - аванс в тому сенсі, що знання української та європейської культур, можливості ними оперувати, поставлені Юрієм Шевельовим на дуже високий рівень. Це те, чого я дуже прагну.

 

У Шевельова є одна думка: він говорить, що українці зрозуміли «безґрунтянство» раніше, ніж це зробила Європа. Він має на увазі оповідання Коцюбинського, котрі порівнює з тим, що було потім у європейській культурі. Оця настанова Шевельова, що українська і європейська культура рухаються паралельно є дуже важливою.

 

Мені здається, що ми деякі речі вже маємо, а європейська культура лише починає їх відкривати. Ми є не тільки культурою, що іде в Єврору, а в чомусь навіть випереджальною. У книжці «Плинні ідеології» я, певним чином, продовжую ідеї Шевельова: йти паралельно, а в дечому випереджати. І це є головне завдання, що я перед собою ставлю».

 

Цьогоріч до короткого списку номінантів потрапили також книжки «Церебро» Андрія Бондаря («Видавництво Старого Лева») та «Історія на власній шкірі» Віталія Пономарьова (видавництво «Стилос»).

 

До складу журі 2018 року увійшли: dr hab, професор НаУКМА Оля Гнатюк, доктор філологічних наук, професор НаУКМА Володимир Панченко, кандидат економічних наук, декан Києво-Могилянської бізнес школи Олександр Саврук, директор Центру юдаїки НаУКМА, головний редактор видавництва «Дух і Літера» Леонід Фінберґ, Тамара Гундорова, Вахтанґ Кебуладзе, Костянтин Москалець, Сергій Плохій, Тарас Прохасько, Микола Рябчук, Елеонора Соловей, Олександр Бойченко та Андрій Любка.

 

Премія імені Юрія Шевельова була заснована у 2013 році. Вона присуджується українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю.

 

Лауреатами Премії минулих років були Тарас Прохасько, Андрій Портнов, Костянтин Москалець, Олександр Бойченко, Вахтанґ Кебуладзе, Андрій Любка.

 

Спільнота Академії щиро вітає лауреата з відзнакою!

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна