Могилянка у Революції Гідності: у НаУКМА презентували роман, присвячений Майдану

"Я чуюся дуже близько до Академії й думаю, що Могилянка мала сильний вплив на події Революції», – про це під час презентації роману «Міф та божевілля» в Бібліотеці Антоновичів зазначає гостьовий професор НаУКМА, член Києво-Могилянської фундації, автор роману Даніель Григорчук.   

 

«Дуже багато героїв моєї книжки є могилянцями, – розповідає пан Данило, саме так до нього звертаються колеги в Україні. – Головний герой роману є аспірантом Академії, його товариш є студентом Бізнес школи. Також, я собі уявив таку таємну організацію імені Сковороди, яка функціонує в Могилянці і відіграє важливу роль у подіях Революції гідності. Можна сказати, що цей роман є про роль могилянців та Могилянки в подіях на Майдані 2013-2014 років».

 

«Міф та божевілля» – це особливий художній погляд на події Революції Гідності, поєднання міфології з документальною хронологією. Гостросюжетна драматична історія про пошуки нацією своєї ідентичності. «Коли я вперше почав читати книгу англійською мовою (оригінал роману «Myth and Madness» вийшов друком у 2016 році в Америці) зрозумів, що її потрібно перекладати українською, - ділиться перекладач Ігор Пошивайло. – Ми дещо адаптували, оскільки текст написано для американських читачів, то ми забирали певні очевидні речі для українців: детальні пояснення термінів – «беркут», «тітушки» тощо, історичні екскурси. Для нас це книга важлива тим, що ми можемо відкрити для себе погляд на ці події з іншого боку. Вона дає нам розуміння того, як усе це сприймається зовнішнім світом».

 

Презентація книги відбувалася у форматі діалогу-дискусії за участі автора Данила Григорчука, перекладача, директора Національного музею Революції Гідності Ігоря Пошивайла, директорки видавництва «Кліо» Віри Соловйової та дружини автора Христини Григорчук. Модерувала журналістка, письменниця, випускниця НаУКМА (філологія-2003) Олена Гусейнова.

 

«Ця книжка – наш «культурний дипломат», – зазначає Віра Соловйова. – У книзі багато правдивого українського духу, з яким знайомиться закордонний читач. Я надзвичайно вдячна автору за цю роботу. І вже готова взятися за підготовку до публікації його наступних творів». 

 

Книга «Міф та божевілля» була надрукована за підтримки Міністерства інформаційної політики та призначена для безкоштовного розповсюдження. Це вже другий роман автора. У першому романі «Спійманий у потоці» – «Caught in the Current» автор описує світ своєї молодості: етнічну Америку та різнокультурну Європу «психоделічних шістдесятих». Так, за словами Данила Григорчука, уже написано і третій роман – про американського журналіста й українську художницю. 

 

На думку Олени Гусейнової роман є доволі сентиментальним та чорно-білим: «У тексті чітко видно хто – хороший, а хто – поганий. Для читачів, на перший погляд, – це може видатись банальним. Але, саме так ми бачили світ у 2013 році. Треба про це пам’ятати». На питання чому автор вибрав Могилянку як основне місце, довкола якого розгортаються події у романі, він каже: «Я дуже добре знаю Брюховецького, і він мені багато розповідав як відроджувалася Академія. У цьому процесі вже є щось міфічне. Це є такий перший вільний університет в Україні, де не платять хабарів, де студенти вільно висловлюють свої думки. На Заході знають про Могилянку. Це такий символ відродження України. І не можна уявити іншого місця, де б усе це відбувалося».

 

Автор книги – Даніель Григорчук. Народився 1950 року в місті Шампейн, штат Іллінойс, у США. Професор медицини Іллінойського університету. Гостьовий професор Києво-Могилянської академії, викладач Школи охорони здоров’я НаУКМА, багаторічний член Фундації Києво-Могилянської Фундації (США).

Його досягнення відзначені Білим домом, мерією Чикаго й урядом України.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна