У НаУКМА реалізують проект з енергозбереження на суму понад шість мільйонів євро

 

Києво-Могилянська академія увійшла до другого етапу проекту «Вища освіта. Енергоефективний компонент», що фінансується Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO) та залучить понад 6,2 мільйонів євро на реалізацію проекту з енергоефективності.

 

«Міністерство освіти і науки України нещодавно оголосило список університетів, що пройшли відбір», - розповідає керівник Центру енергоменеджемту НаУКМА Андрій Китаєв.  

Команда Центру енергоменеджменту НаУКМА розробила концепцію впровадження енергоефективних заходів, котра була схвалена міжнародними експертами. Так, Андрій Китаєв розповідає, які новації очікують Академію.

 

Що це означає для Могилянки? 

  1. в інфраструктуру університету протягом найближчих 5 років буде вкладено понад 6,2 млн євро, за рахунок яких здійснюватиметься утеплення будівель, встановлення енергозберігаючих вікон, утеплення дахів, встановлення енергозберігаючих систем освітлення з LED, встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) з автоматичним регулюванням та впровадження систем енергомоніторингу на кожній будівлі. Це дозволить суттєво знизити витрати на опалення та електроенергію та заощадити кошти для фінансування проектів розвитку університету на суму понад 10 млн гривень на рік;
  2. технічна модернізація могилянської інфраструктури створить умови для переходу на інший рівень управління господарськими процесами через впровадження в НаУКМА Системи енергетичного менеджменту відповідно до міжнародного стандарту ДСТУ ISO 50001:2015. Це означатиме, що управління процесами споживання енергії стане розумним та перейде в режим он-лайн завдяки впровадженню системи енергомоніторингу, яка, між іншим, замінить необхідність проводити, а потім раз на три роки підтверджувати, енергетичну сертифікацію будівель;
  3. ще одним вкрай важливим елементом проекту став освітній компонент, який був одним з індикаторів для позитивної оцінки проекту європейськими банкірами. Через комплексну енергомодернізацію кожна з будівель НаУКМА перетвориться у навчальний кейс або математичну модель реалізації енергоефективних заходів, що буде використовуватись у навчальному процесі для підготовки магістрів з енергоменеджменту. Так, на найближчому засіданні Вченою радою НаУКМА буде розглянуто до затвердження відповідну програму, для її старту вже з 1-го вересня 2019 року.

 

Проект «Вища освіта України» між Україною та Європейським інвестиційним банком» реалізується з 2016 року. Проект передбачає два етапи реалізації, а також складається з основного компоненту з енергоефективності та компоненту, що має на меті в цілому покращити умови викладання.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна