StopFake – п`ять років на сторожі правди

 

Ініціатива викладачів, випускників та студентів Могилянської школи журналістики щодо перевірки і спростування перекрученої інформації і пропаганди про події в Україні за п’ять років діяльності спростувала 2640 матеріалів та сформувала інноваційну спільноту протидії пропаганді. 

 

 

Сайт для перевірки фактів Stopfake.org  був запущений 02 березня 2014 року. Ініціаторами його створення стали викладачі, випускники та студенти Могилянської школи журналістики та програми для журналістів і редакторів Digital Future of Journalism. До проекту долучилися журналісти, редактори, програмісти, перекладачі – всі ті, кому була небайдужа доля України та її народу під час окупації Криму і війни на Донбасі.

 

На старті основною метою проекту була перевірка і спростування перекрученої інформації і пропаганди про те, що відбувається в Україні, яка поширювалася у ЗМІ. Надалі Проект перетворився в інформаційний хаб, де аналізується таке явище, як кремлівська пропаганда, у всіх аспектах і проявах. Окрім впливу пропаганди на Україну, також досліджуються методи її впливу і на інші країни та регіони – Європейський Союз і країни колишнього Радянського Союзу.

 

«Діяльність команди StopFake вже давно вийшла за межі виключно фактчекінгової роботи, – розповідає заступниця головного редактора проекту StopFake.org., заступниця директора та викладачка Могилянської школи журналістики, кандидатка наук з культурології Вікторія Романюк. Ми намагаємось комплексно підходити до вирішення проблем дезінформації. Саме тому, важливу роль стали займати проекти, які пов'язані з аналітичною, моніторинговою роботою, а також діяльність у сфері медіаграмотності та розвитку критичного мислення для різних верств населення — від школярів, вчителів до представників громадськості».

 

На даний момент контент StopFake продукується 11 мовами: російською, англійською, іспанською, румунською, болгарською, французькою, італійською, голландською, чеською, німецькою та польською мовами. Це – сайт, відео для Інтернет та місцевих телеканалів в Україні, подкасти та радіопрограми, друкована газета «Твоє право знати», а також соціальні мережі.

 

Спочатку Проект існував як волонтерський, потім кошти отримали завдяки краудфандингу – надходження пожертв від читачів. Окрім того, фінансову підтримку Проекту в 2015-2017 роках надавали Міжнародний фонд «Відродження», «Національний фонд на підтримку демократії», Міністерство закордонних справ Чехії і Посольство Великої Британії в Україні, The Sigrid Rausing Trust.

 

Вікторія Романюк зазначає, що команда проекту постійно зростає та стикається з новими викликами: «У 2014 році фейки від російської пропаганди переважно характеризувались надмірною емоційністю та абсурдністю. Згадайте історії про розп'ятого хлопчика та «двох рабів» для українських військових. Тепер таких абсурдних історій стає менше, пропагандистські повідомлення стають складнішими як за змістом, так і за способами розповсюдження. Тепер у просуванні фейкової інформації активно залучаються соціальні мережі, технології ботів і тролів, здійснюються більш складні інформаційні операції, в яких беруть участь реальні персони, події та документи».

 

Могилянська школа журналістики – унікальний освітній центр, що поєднує теоретичну підготовку, досвід практичної роботи і ґрунтовні дослідження в галузі масових комунікацій та журналістики. На базі Школи діють навчальна програма маґістра журналістики (MA) та наукова програма доктора філософії у галузі масових комунікацій (PhD).  

Фото

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна