Публічна лекція голови АРМА Антона Янчука в НаУКМА

 

У рамках Комунікаційної платформи Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції НаУКМА студенти, юристи та активісти говорили з головою Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Антоном Янчуком.  

 

 

Під час лекції «АРМА в дії: теорія і практика» очільник відомства розповів про статус АРМА, загальний функціонал роботи агенції, пріоритетні завдання, досягнення, перспективи діяльності, особливості управління арештованими активами в Україні й унікальні повноваження АРМА, а також резонансні справи та досягнення органу. Так, першу справу до новоствореного органу АРМА передало восени 2017 року. Уже в грудні 2018 року кількість переданих до АРМА об’єктів перевищила 700. Загальна ж сума оцінених активів сягнула 3,5 мільярдів гривень, а практика управління арештованим майном за півтори роки перевищила за показниками ефективності усі європейські аналоги.

 

«За філософією, АРМА не є самостійним центром прийняття рішень, - розповідає Антон Янчук. - Це такий собі сервісний хаб для правоохоронної системи. АРМА не наділена повноваженнями самостійно розшукувати майно, як правоохоронний орган. Аналогічна ситуація з управлінням активами - підставою для початку управління арештованим майном є судове рішення або, увага, - унікальний інструмент - згода власника активів. АРМА є виконавцем і самостійно вирішувати якими активами управляти, а яким ні - не уповноважена».

 

Однак, не зважаючи на досягнення, зазначає Голова АРМА, орган розвивається і ще має багато викликів. Це обумовлено також і потребою в адаптуванні та звиканні до нього з боку правоохоронної системи. «Ми сповнені оптимізмом і думаємо, час покаже, що подібна ініціатива є дуже затребуваною», - наголосив Антон Янчук.

 

Нагадаємо, що на базі Міждисциплінарного науково-освітнього центру з протидії корупції в Україні та кафедри політології НаУКМА розроблено унікальну магістерську програму «Антикорупційні студії», що стартує вже у вересні 2019 року. Програма є міждисциплінарною та спрямована на здобуття навичок та вміння застосовувати знання у сфері політичної науки, права, економіки та соціології.

Детальніше про умови вступу на програму читайте на сайті Центру.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна