Автор могилянської символіки Василь Чебаник – Почесний доктор НаУКМА

Церемонія нагородження відбулася 12 квітня під час відкритої зустрічі Василя Чебаника з могилянською спільнотою.  

 

 

«Це буде найцінніший експонат у моїй колекції, – каже Василь Чебаник про Диплом Почесного доктора НаУКМА. – Ви мені зробили величезне свято й додали кілька років життя. Я завжди відчував себе членом цієї спільноти. Я щасливий, що В’ячеслав Степанович Брюховецький довірив саме мені таку почесну місію - створити герб Академії».

 

«Є в нашому світі люди-легенди і Василь Чебаник для мене - це людина-легенда, – ділиться президент НаУКМА, професор Андрій Мелешевич. - Академія наскрізь пронизана духом його робіт: коли ми підписуємо документи, то постійно бачимо герб його авторства, коли наші випускники отримують дипломи, написані шрифтом авторства Василя Чебаника. Нам дуже приємно і почесно заявляти, що: Академія - це Ваш дім, а Ви - частинка нашої могилянської спільноти».

 

Почесний президент НаУКМА, професор В’ячеслав Брюховецький згадує: «Коли Академія ще не була такою величною і потужною Академією як зараз, Василь Чебаник відчув її дух та цінності. Робота Василя Чебаника - це не просто чотири літери, це цілісно-світоглядно завершений мистецький твір. Я щиро радію, що сьогодні, ми визнаємо академічно те, що так довго цінуємо в кожному могилянському серці».

 

 

 

Так, саме до Василя Чебаника, як до видатного українського художника, звернувся ректор-організатор Університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький з проханням створити символіку для відродженої Академії. Художник розробив оригінальний герб, який було офіційно зареєстровано 1995 року. Крім того, авторству Чебаника належить оригінальний шрифт, який був використаний для написання назви «Національний університет «Києво-Могилянська академія». А у 2007 році, до відкриття відновленої Бібліотеки Антоновичів, Василь Якович подарував НаУКМА серію своїх робіт «Графіка української мови (Абетка)» – 17 оригінальних полотен, які відтоді прикрашають читальну залу наукової бібліотеки університету.

 

Рішення про присудження звання «Почесного доктора НаУКМА» ухвалила Вчена рада (протокол №5 від 10.04.2019), відповідно до подання президента НаУКМА. Василь Якович Чебаник – видатний український художник-графік, каліграф, професор, педагог.Член Національної спілки художників України (1970), Заслужений діяч мистецтв України (1979), професор (1980), завідувач кафедри графічного дизайну Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука, член-кореспондент Національної академії мистецтв України (2013), лауреат Шевченківської премії (2019).

Протягом майже 50-ти років Василь Якович працює над створенням української абетки на основі класичної кирилиці. Автор проекту «Графіка української мови», суть якого — повернути графіку літер до справжньої, допетровської кирилиці. На думку художника, як самостійна держава Україна повинна володіти всіма символами державності і, перш за все, державною мовою з відповідною цій мові графічною абеткою.

 

Нагадаємо, що звання «Почесний доктор НаУКМА» присуджується зарубіжним та вітчизняним науковцям, громадським діячам за особливі заслуги в розвитку науки і освіти. Почесними докторами НаУКМА, серед інших, є Іван Дзюба – літературознавець, громадський діяч, дисидент радянських часів, Герой України (2001), Юрій Іллєнко (2005) – український кінооператор, кінорежисер, та сценарист, Збігнєв Бжезінський (2006) – доктор філософії, американський політолог, соціолог і державний діяч, Енн Еплбом (2017) – письменниця і журналістка, історикиня.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна