У КМБШ стартує перша в Україні Школа освітніх управлінців

 

Ініціаторами навчальної програми, основною метою якої є системні зміни в освіті на рівні управління школами та іншими закладами освіти, є директор Києво-Могилянської бізнес школи Олександр Саврук та засновниця громадської спілки «Освіторія», випускниця НаУКМА Зоя Литвин. Програма навчання Школи освітніх управлінців  розроблена для директорів шкіл, керівників департаментів та управлінь освіти, очільників освітніх NGO, засновників освітніх стартапів фахівцями Києво-Могилянської бізнес-школи. 

 

 

 

«Директор має чітко знати, для чого він заходить у школу, – зазначає декан КМБШ, кандидат економічних наук Олександр Саврук. – Питання «для чого» — це управлінські смисли. Без них решта форм діяльності виглядає як броунівський рух. Пошуку управлінських смислів і конвертації їх у рішення та дії треба вчитися. Це неможливо зробити інтуїтивно. Від первинного «для чого» залежить решта всіх рішень. Так працює бізнес, військо, держава, місто. Це глибокі базові речі, які повинен мати управлінець, у тому числі управлінець в освіті».

 

Модулі програми допоможуть освітянам переосмислити логіку управління освітньою установою відповідно до сучасних умов, навчитися шукати можливості власного навчального закладу в екосистемі освіти країни, формувати стратегічні цілі, шляхи та способи управління в кризових ситуаціях тощо. Учасники зможуть отримати новітні знання у сфері освіти, порадитися з експертами, а головне – стати драйвером змін освітньої сфери в Україні.

«У рутинній операційній діяльності, у тій купі документів та безлічі «ти мусиш», що навалюються на директора, не завжди вистачає часу отримати helicopter view — погляд згори – пояснює ініцаторка проекту, засновниця громадської спілки «Освіторія», випускниця та партнерка НаУКМА Зоя Литвин. – На програмі учасники зможуть піднятися над ситуацією і подумати над стратегією разом з колегами, що працюють на аналогічних посадах і мають схожі виклики».

 

Програма розрахована на довготривалий період. Обов’язковою умовою для отримання диплому є реалізація проекту та його впровадження у власній школі. На підготовку і оформлення ідеї в учасників буде два місяці. Отримавши диплом, кожен управлінець буде протягом року впроваджувати задумане. У кожного випускника буде ментор — уже успішний освітній управлінець, який допомагатиме у впровадженні змін у школі. А «Освіторія» підтримуватиме і здійснюватиме моніторинг втілення проекту.

 

«Результатом цієї програми має бути критична маса освітніх лідерів, які готові змінювати систему, – каже Зоя Литвин. – Кожен директор після програми повернеться у свою школу, змінить роботу п’ятдесяти, а часто й ста своїх колег. А кожен з тих вчителів понесе ці зміни у свій клас до учнів, а це вже 100 помножити на 30 — от вам і масштабування».

Відбір учасників проходитиме в кілька етапів, а заявку на участь та детальні умови можна знайти на сайті Школи.  

 

Варто зазначити, що Києво-Могилянська бізнес школа є одним із лідерів у розробці унікальних управлінських програм. Так, у 2007 році було розпочато навчання за єдиною в Україні навчальною програмою для власників бізнесу – Presidents’MBA. У 2008 стартувала унікальна в Україні програма Master of Banking and Finance. Згодом була перша в Україні програма для аграрного сектору – AgroMBA, а вже у 2017 році стартувала перша міжнародна програма Agri Food МВА.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна