Михайлу Кірсенку присвоєно звання «Заслужений діяч науки і техніки України»

Професор НаУКМА, доктор історичних наук Михайло Кірсенко відзначений «за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм», йдеться в Указі, опублікованому на сайті Президента України.  

 

Михайло Володимирович Кірсенко працює у Могилянці з 1992 року, він був організатором і першим завідувачем кафедри історії НаУКМА. «При створенні Могилянська академія не передбачала історію, але в перший рік М. Кірсенко створив, укомплектував і очолив кафедру, що нині діє на факультеті гуманітарних наук, – згадував професор, доктор історичних наук, декан факультету гуманітарних наук НаУКМА (1992-2012 рр.) Віталій Щербак. – На кафедрі тоді викладались понад тридцять предметів українською і ще сім англійською. Сам М. Кірсенко, розробив одинадцять програм, започаткував в Україні історію цивілізації та Східно-Центральної Європи».

 

У 1996 році професор Кірсенко долучився до створення кафедри зовнішньої політики і міжнародного права Дипломатичної академії України при МЗС України та очолив її. Михайло Володимирович працював в університетах та наукових інституціях Великої Британії, США, Чехії, Польщі, Франції; брав участь у конгресах і конференціях в Україні, Росії, Польщі, Швейцарії, Німеччині, Франції, Швеції, США, Канаді, Італії, Чеській Республіці, Сан-Марино, Угорщині, Болгарії, Словаччини, Греції, Румунії, Литви, Естонії, Данії, Нідерландах, Люксембурзі, Індії, Ватикані.

Він є співзасновником Українського центру миру, конверсії та конфліктних ситуацій, відмінник освіти України (2005), нагороджений Почесною Відзнакою МЗС України (2005), медаллю Карла Крамаржа (Чеська Респ., 2008).

Авторству професора Кірсенка належать понад 180 наукових праць, виданих в Україні та за кордоном. Серед основних, «Чеські землі в міжнародних відносинах Центральної Європи 1918-1920 років (Політико-дипломатична історія з доби становлення Чехословацької республіки)» (1997); «Нариси з історії дипломатії України» (2001); «Історія Центрально-Східної Європи: Навчальний посібник» (2001); «Історія в нас і ми в історії: розрахунки, прорахунки, активи і перспективи», «Наукові записки НаУКМА. Історичні науки» (2013).  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна