П’ята молодіжна лінгвістична конференція у НаУКМА

 

24 травня в НаУКМА відбулася V Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів і молодих учених «Мовний простір слов’янського світу», присвячена Дню слов’янської писемності та культури.

 

 

У роботі конференції взяли участь молоді науковці з Національного університету «Києво-Могилянська академія», Донецького національного університету імені Василя Стуса (Вінниця), Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Інституту української мови НАН України. Тематика виступів охоплювала питання фонетики, граматики, історії української мови, діалектології, лексикографії, а водночас комунікативної, прикладної, когнітивної, соціо- та психолінгвістики, лінгвістичного аналізу тексту.

 

Дивіться програму заходу за посиланням.

 

У рамках конференції студенти магістерської програми НаУКМА «Філологія. Теорія, історія української мови та компаративістика» провели дві лекції-дискусії:

Ірина Голотова поділилася міркуваннями про географічну термінологію в топонімії Волині XVI – поч. XVII ст., визначила закономірності співвідношення географічних термінів із топонімами, а також специфіку функціювання географічної термінології у зв’язку з особливостями місцевих топографічних реалій.

Євген Габ презентував лінгвістичний портрет медіа-ресурсу «Ісландія», розглянувши основні критерії до формування мовних паспортів ведучих програм, зв’язок металінгвістичних студій з мовною перцепцією особистості та впливом позалінгвальних факторів на перебіг процесу комунікації.

 

Гості конференції взяли участь у воркшопі на тему «Асоціативні експерименти: валідність і лінгвістична інформація», що його провела канд. філ. н., старший викладач кафедри загального і слов’янського мовознавства НаУКМА Катерина Близнюк.

 

Учасники розглянули різні типи асоціативних експериментів, взяли участь в асоціативному опитуванні й спробували самостійно проінтерпретувати отримані дані та визначити фактори, що вплинули на появу певних асоціацій. А також дізналися про застосування результатів асоціативних експериментів у практиці укладання словників (тлумачних, синонімічних, перекладних), викладанні іноземних мов, перекладах, написанні журналістських і рекламних текстів.

 

Тези доповідей учасників конференції невдовзі буде опубліковано в електронному репозитарії НаУКМА eKMAIR.

 

Фотоальбом із події можна побачити на fb-сторінці кафедри загального і слов’янського мовознавства.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна