Два роки допомоги населенню прифронтової зони від Центру психосоціальної реабілітації НаУКМА

 

Четвертого червня у місті Покровську, де вже два роки працює Центр психосоціальної реабілітації Національного університету «Києво–Могилянська академія», відбулася прес-конференція. 

 

Керівниці Центрів у Києві та Покровську – Ірина Шведюк та Вікторія Соловйова – розповіли про результати роботи. У заході також взяли участь провідні фахівці та супервізори Центру психосоціальної реабілітації НаУКМА міста Києва, співробітники Покровського Центру психосоціальної реабілітації, представники служби у справах дітей Покровської міської ради, Покровського громадського об’єднання ветеранів МВС, Мирноградської служби пробації, вихователі та вихованці благодійної організації «Отчий дім», учнівська та студентська молодь міста.

 

Під час виступу Ірина Шведюк, керівниця проекту та Центру психосоціальної реабілітації НаУКМА у Києві розповіла про плідну співпрацю університету з Мальтійською міжнародною службою допомоги, що триває вже чотири роки: «Завдяки цій співпраці та за фінансової підтримки Уряду Німеччини реалізовано проект «Психосоціальна підтримка осіб, які постраждали внаслідок конфлікту в Україні», у рамках якого 2015 року було відкрито Центр психосоціальної реабілітації НаУКМА у м. Києві, а 2017 року – у м. Покровську. Створення Покровського Центру НаУКМА було викликано нагальною потребою, оскільки населення, яке мешкає у прифронтовій зоні, досі не мало можливості отримувати якісну, безкоштовну психосоціальну підтримку, і подібних організацій, які б надавали такі сервіси, у місті та районі не існувало».

 

Вікторія Соловйова, керівниця Центру НаУКМА у місті Покровськ зазначила, що два роки роботи показали потребу населення Донеччини у справді кваліфікованій допомозі: «Протягом цього часу за індивідуальною допомогою до нас звернулося 625 осіб, більше шістьох тисяч осіб взяло участь у різноманітних акціях, тренінгах, майстер-класах, круглих столах».

 

Центр психосоціальної реабілітації НаУКМА у Покровську активно співпрацює з державними громадськими організаціями, відділами освіти, службами зайнятості, службами пробації, відділами у справах дітей, військкоматом та військовим шпиталем, благодійними організаціями («Отчий дім» та інші). Завдяки підтримці Покровської міської ради та Покровському міському голові Требушкіну Руслану Валерійовичу вже вдруге у місті проходить фестиваль «Психологічна Донеччина». Місто надає приміщення для проведення масштабних заходів, транспорт для акцій. Спеціалісти Центру щиро завдячують місцевій адміністрації за допомогу.

 

Окрім практичної підтримки населенню, Покровський Центр є методологічним осередком для інших спеціалістів, які надають психологічну та соціальну допомогу в Донецькій області. У Центрі щомісяця проходять спеціалізовані семінари, тренінги, інтервізійні групи для психологів - освітян, різних міжнародних організацій, спеціалістів мобільних бригад. За два роки більше, ніж 200 фахівців взяли участь у інтервізійних заходах. Спеціалісти Центру розробили комплекс програм з надання психосоціальної підтримки та збереження психічного здоров’я. Для дітей - заняття «Казкової LEGO-Ландії», арт-студії «Синій птах», піскової терапії; для дорослих - тренінги стресостійкості «Джерело сили», «Щасливе батьківство» та інші. На базі Центру постійно впроваджується розвиткова програма навчання стресостійкості «Безпечний простір».

 

Окремим напрямком роботи Центру є допомога дітям з особливими освітніми потребами, зокрема дітям з аутизмом. Спеціаліст Центру не тільки проводить корекційні заняття з батьками та дітками, які мають РАС, але й навчає освітян (психологів, вихователів, логопедів, дефектологів), як взаємодіяти й допомагати таким особливим дітками. Семінар «Сходинки до РАС» тільки цього року відвідало 62 спеціалісти. Запит на наступний рік удвічі більший. Великий попит мають тренінги з першої психологічної та першої домедичної допомоги. Дійсно, відпрацьовування навичок, які можуть врятувати життя людині, є нагальною потребою не тільки у нашому регіоні. Це загальна культура будь-якої небайдужої людини. Клієнтами Центру є не тільки місцеві мешканці та населення Покровського району. За допомогою звертаються жителі Мирнограду, Селидового, Новогродівки, Добропілля, Білозерська, Гірника, Очеретино, Авдіївки, Красногорівки, Мар’їнки, Ясинуватського та Мар’їнського районів. Деякі клієнти приїздять безпосередньо з лінії розмежування (0-15 км).

 

Спеціалісти Центру проводять індивідуальні консультації та групові заходи не тільки у Покровську. Щомісяця мобільна бригада Центру виїжджає у «червону зону», поблизу контактної лінії (Авдіївка, Красногорівка, Маріїнський район), щоб допомогти тим, хто цього потребує найбільше. На сьогодні ми здійснили 18 виїздів і плануємо у подальшому продовжувати цю практику.

 

«Висловлюємо подяку Мальтійській міжнародній службі допомоги та Німецькому Уряду за співпрацю і підтримку проекту, – зазначає представниця Центру Оксана Басенко. – Ми справді вдячні за можливість підтримувати та покращувати психічне здоров’я мешканців нашого міста та населення Донеччини. Ми турбуємося про добробут і здоров’ї нашої рідної громади, благополуччя і майбутнє наших дітей. Плануємо, завдяки нашим донорам, і у подальшому бути корисними Покровську та громаді!».

 

Всіх, хто потребує допомоги, просимо звертатися до Центру психосоціальної реабілітації НаУКМА: м. Покровськ, вул. Добролюбова 6, або за телефоном 0668251999.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна