1072 випускники, Лілія Гриневич, чистий Сковорода і не тільки – це все 25-та ювілейна Конвокація у Могилянці!

Цьогорічна Конвокація стала наймасштабнішою за часів відновленої Києво-Могилянської академії. Свої дипломи отримали 366 магістрів, 644 бакалаври, 58 випускників програм МВА Києво-Могилянської бізнес школи та 4 випускники Докторської школи НаУКМА, а 109 випускників також отримали особливий «Диплом академічної спільноти».   

 

 

Традиційно, святковий день для випускників Могилянки розпочався зі студентської акції «Сковорода – випускник КМА». На чолі зі Спудейським братством та Студентським театром НаУКМА на ходулях студенти мили пам’ятник Сковороді та нагадали Григорію Сковороді, що він теж випускник КМА, одягнувши на голову бонет.

 

 

 

Звук дзвонів нагадав усім про старт церемонії. Майстер церемонії – декан студентів Діана Проценко розпочала церемонію та разом із гостями привітали подячними оплесками Академічну процесію.

«Свого часу ви були найкращими абітурієнтами України, а сьогодні ви – найкращі випускники, - зазначив Президент НаУКМА Андрій Мелешевич. – Могилянка – це університет із цінностями. Перша і найважливіша, як на мене, цінність – це могилянська спільнота. Ми завжди приходимо на допомогу, гуртуємося. Кожен із вас – це важлива частина могилянської спільноти й тут, у Могилянці, ви завжди знайдете підтримку та опору.» 

 

 

Почесною промовою випускників Академії привітала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич: «Найбільшою цінністю Києво-Могилянської Академії завжди була не велика кількість випускників, а якість, – підкреслила пані Гриневич. – Якби хтось намагався описати переваги, що мають випускники КМА для подальшого професійного розвитку, то сам по-собі диплом – не на першому місці. Тому, що саме випускники КМА сильно вирізняються з загалу тим, що вони мають не лише високо професійні навички, а демонструють цілеспрямованість, готовність до постійного власного розвитку. Ви маєте сміливі ідеї та готові гуртувати навколо цих ідей команди і створювати спільні цікаві проекти, котрі змінюють світ на краще. Проте, хочу вам нагадати, що з великою силою приходить й велика відповідальність».

 

 

Із вітальним словом від викладачів НаУКМА до випускників звернулася викладачка, доктор філологічних наук, професор кафедри української мови факультету гуманітарних наук Орися Демська. Пані Демська підготувала для випускників листа: «Слова розвіюються навіки, а вам потрібно запам’ятати цей день!» – зазначила вона.

 

У листі вона також звернула увагу на важливий факт:

"Ми причетні до Могилянської спільноти і це зобов’язує. Ми причетні до України-незалежної держави, за яку щодень кладуть своє життя наші рідні, кохані, друзі, знайомі, сусіди. Ми маємо що втрачати. Помиляймося, виправляймо помилки, падаймо і вставаймо, і завжди пам’ятаймо: ми вільні люди вільної держави вільного світу. Єдине, що справді у цій свободі має значення – це любов».

 

«Коли мені запропонували виступити на Конвокації, я уявив себе щонайменше Марком Цукербегом у Гарварді, Стівом Джобсом у Стенфорді і адміралом Макрейвеном в університеті Техасу. Одночасно. І подумав про те, а що ж можу сказати і зробити я?», - звернувся з вітальним словом випускник факультету інформатики 2013 року, музикант, підприємець, ветеран АТО, співзасновник кафе «Ветерано Брауні» Роман Набожняк. Він згадав про свої почуття під час Революції Гідності на Грушевського, участі в бойових діях на Сході України, відкриття кафе та сходження на Гімалаї з дружиною.

"Коли ви вступали до Могилянки, то можливо не знали, що взяли на себе важливу місію - робити все заради того, щоб побороти бісову посередність. Не бійтеся віддавати себе повністю - коханню, родині та улюбленій справі. А віддавши, не просіть нічого взамін. Тому що Вам ніхто нічого не винен. Шукайте в житті великі виклики. І не забувайте спитати у себе: А що можу зробити я?"

 

Також вже традиційно на церемонії Конвокації могилянська спільнота дізналася імена переможців двох премій.

Премію імені Миколи Кравця «За практичний внесок у справу розбудови України» у галузі наукової, громадської діяльності та підприємництва отримав випускник магістерської програми «Право» Олег Дикий.

Лауреатами премії «Викладач року» стали: Наталя Кобченко, факультет гуманітарних наук, Ірина Лук’яненко, факультет економічних наук, Галина Крюкова, факультет інформатики, Роксолана Ханик-Посполітак, факультет правничих наук, Поліна Вакулюк, факультет природничих наук та Тамара Марценюк, факультет соціальних наук і соціальних технологій. 

 

Першими отримали свої дипломи випускники Докторської школи імені родини Юхименків.

Леся Бідочко отримала диплом доктора філософії з політичних наук з відзнакою, захистивши дисертацію «Культурний матеріалізм як методологія дослідження сучасної політики (на прикладі лівих партій України)».

Оксана Неживенко отримала диплом доктора філософії у галузі фінансів, захистивши англомовну дисертацію “Informal Employment in Ukraine and European Transition Countries“.

Богдана Романцова отримала диплом доктора філософії у галузі філософії та літератури після захисту дисертації «Час у європейському модерністському романі першої третини ХХ ст.».

 

 

Коли ж усі магістри та бакалаври отримали свої дипломи, вони склали присягу «Випускника» та перекинули китиці бонетів з лівого боку на правий.

 

На завершення церемонії на плацу з’явилася Альма – черепаха символ та талісман НаУКМА. ЇЇ випускники першого випуску у 1995 році подарували університету. І тепер щороку Альма зустрічає першачків і проводжає у самостійне життя випускників.

 

Фото - Міністерство освіти і науки України

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна